U Tutinu proglašena vanredna situacija zbog porasta broja zaraženih

Odlukom Kriznog štaba u opštini Tutin proglašena je vanredna situacija zbog porasta broja obolelih od kovida 19, saznaje RTS. U Tutinu je trenutno 90 osoba zaraženo koronavirusom.

Donete su i mere zaštite koje podrazumevaju da se zabranjuje okupljanje u javnom prostoru više od pet osoba, ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, uugostiteljskim objektima distanca između stolova mora biti minimum dva metra, a za istim stolom mogu sedeti najviše dve osobe sa distancom od dva metra.

Pored toga, u ugostiteljskim objektima je obavezno nošenje zaštitnih sredstava kako za radnike tako i za goste, a zabranjuje se korišćenje nargile.

Zabranjuje se i organizovanje svečanosti (svadbe, suneti, rođendani i dr), a naređuje pojačano čišćenje javnih površina i odnošenje smeća, kao i dezinfekciju prostora oko Doma zdravlja i Doma mentalno ometenih u razvoju.

Preporučuje se verskim zajednicama da organizuju tako da zaštite zdravlje vernika i verskih službenika, a opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama da organizuju svoj rad sa što manje radnika, kao i nošenje zaštitnih maski, rukavica i vršenje dezinfekcije.

Kontrolu sprovođenja ovih naredbi vršiće Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa pripadnicima MUP-a.

Takođe, zabranjuje se rad predškolske ustanove "Habiba Stočević" od 26. juna do 13. jula.

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 8.495 ljudi, a virus je registrovan kod njih 193.