KBC "Bežanijska kosa" primio 107 kovid pacijenata, značajno mlađih nego u prvom naletu virusa

Zbog sve većeg broja pacijenata zaraženih koronavirusom kojima je neophodna hospitalizacija, u kovid sistem je ušao i Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa". Već je primljeno 107 kovid pacijenata, a slobodno je još dve trećine kapaciteta.

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" do sada je primio 107 pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

Direktorka te ustanove doktorka Marija Zdravković kaže da su pacijenti upućeni iz trijažne ambulante Infektivne klinike ili prebačeni iz drugih centara gde su ležali.

"Svi pacijenti su uglavnom stabilno. Međutim, 12 pacijenata je na intenzivnoj nezi, a od toga je četvoro intubirano i oni su najozbiljniji pacijenti", objašnjava doktorka Zdravković. 

Kaže da su pacijenti u proseku stari oko pedeset godina.

"To su pacijenti značajno mlađi nego u prvom naletu virusa. Najmlađi pacijent ima 23 godine, a najstariji 86", ističe doktorka Zdravković.

Navodi da nisu svi pacijenti iz Beograda. Najteži slučajevi su upućeni iz Novog Pazara, a primljeni su i pacijenti iz Užica.

"U dogovoru sa Infektivnom klinikom i Ministarstvom zdravlja, trijažiraju se pacijenti isključivo preko trijažnog centra Infektivne klinike. Bitno je da kažemo da pacijenti ne dolaze ovamo na pregled, već idu u kovid ambulante domova zdravlja, a odatle na Infektivnu kliniku koja procenjuje ko je za hospitalno lečenje", objašnjava doktorka Zdravković. 

"Opreme ima, sve dobro funkcioniše" 

Bolnica na Bežanijskoj kosi je prvi put ušla u kovid sistem, a doktorka Zdravković kaže da su se lekari i tehničari obučavali i pre prvog talasa epidemije.

"Tada nismo znali da ćemo biti non-kovid bolnica i veliki deo priprema smo uradili već tada. Ceo taj prvi talas smo ipak radili sa delimično inficiranim pacijentima jer veliki broj pacijenata nije znao da ima kovid 19, već su dolazili zbog drugih tegoba", ističe doktorka Zdravković. 

Naglašava da je sva neophodna oprema dostupna, da je za sada popunjena jedna trećina kapaciteta bolnice i da sve funkcioniše dobro.

"Mi smo jedan od najvećih onkoloških centara u Srbiji. Naši onkološki pacijenti su zbrinuti. Ne samo naši nego smo primili i deo pacijenata iz Zemunske bolnice. Za njih je otvoren poseban ulaz, oni se leče u posebnoj zgradi i leči ih posebno medicinsko osoblje koje nema nikakvih kontakata sa kovid pacijentima", kaže doktorka Marija Zdravković.