Koronavirusom zaraženo još 96 ljudi, preminula jedna osoba

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 96 novih slučajeva koronavirusa. Preminuo je jedan pacijent. Dve trećine inficiranih je sa teritorije Beograda, a novi slučajevi registrovani i na teritoriji Leskovca, Vranja i Novog Pazara", rekla je za RTS doktorka Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 6.098 osoba od kojih je 96 pozitivno na koronavirus. Nadležni upozoravaju da broj obolelih zavisi od našeg ponašanja - ključne su mere zaštite. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" doktorka Verica Jovanović kaže za RTS da je epidemiloška situacija pod kontrolom. 

Navodi da je 17 osoba na respiratorima, što, kako kaže, nije veliki broj.

"Dve trećine inficiranih osoba je sa teritorije Beograda. To je jedna od osnovnih karakteristika epidemiološke situacije na teritoriji naše zemlje, mada su novi slučajevi registrovani i na teritoriji Leskovca, Vranja i Novog Pazara", ističe doktorka Jovanović.

Kaže da je situacija u Vojvodini stabilna i objašnjava da povećanom broju registrovanih slučajeva doprinosi i povećan obuhvat testiranja.

"Bez obzira na broj pozitivnih slučajeva, imamo situaciju koja je pod apsolutnom epidemiološkom kontrolom. Želela bih da istaknem da virus na teritoriji naše zemlje ne pokazuje iste karakteristike i isti manifestaciju kao što je to bilo u martu. Imamo asimptomatske slučajeve  i imamo kliničke slike koje su blage", navodi doktorka Jovanović.

Naglašama da treba da naučimo da živimo sa virusom koji je još uvek u našem okruženju i da primenom preventivnih mera i ličnih zaštitnih mera obezbedimo sigurnost i sprečimo prenos virusa.

Objšnjava da potreba za testiranjem postoji samo u situacijama kada je temperatura između 37 i 38, ako postoji neki od simptoma respiratornog oboljenja i otežano disanje.

"Kada su u pitanju kontakti, odgovorno ponašanje u smislu primene zaštitnih mera i praćenje eventualnih simptoma u budućnosti će biti jedna od mera zaštite", kaže doktorka Verica Jovanović.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">