Tim kineskih lekara večeras odlazi iz Srbije – na šta opominju

Stigli su 21. marta sa prvim avionom iz Kine koji je u Srbiju dopremio i neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv kovida 19. Trebalo je da ostanu dve nedelje, a ostali su dva i po meseca. Doneli su iskustvo, znanje i podršku. Obišli su Srbiju od severa do juga u želji da na najbolji način sagledaju situaciju i pomognu u borbi protiv korona virusa. Tim kineskih stručnjaka večeras odlazi iz naše zemlje. U razgovoru za RTS još jednom opominju da je virus i dalje tu i da epidemija još nije završena.

Lin Binliang, zamenik načelnika Odeljenja za infektivne bolesti kaže za RTS da je najvažnije da razumemo da opasnost i dalje preti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

"Zbog toga što je došlo do popuštanja mera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu, i budemo i dalje oprezni. Naš savet jeste i da tamo gde se beleži povećanje možda treba pooštriti mere, vratiti određene mere", kaže Lin Binliang.

Peng Zićiang, zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti navodi da zato još jedno molie, apelujemo da najstrože mere prevencije moraju da važe u zatorenim prostorima, i u ustanovama sa osetljivom populacijom, tamo gde je mnogo ljudi na jednom mestu.

"Studenstki domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba proveriti, i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance - maske bi takođe morale da budu obavezne", istakao je Peng.