Kon objašnjava kako da se testirate na antitela

Od danas građani Srbije moći će da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da je reč o brzim testovima koji oktrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitela. Oobjektino više nismo u epidemiji, istakao je Kon.

Jedna od novih mera koja se primenjuje od danas je i ta da možemo da se testiramo i da proverimo da li smo možda imali koronavirus.

Dr Predrag Kon rekao je za RTS da će se verovatno testirati, mada kako kaže, ne žiri jer nije imao zdravstvene tegobe.

Kon kaže da će testiranje biti i moguće i u Gradskom zavodu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, koji se testovi kooriste.

Objašnjava da je reč o brzim testovima koji oktrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitela.

"Najpametnija preporuka je da svaki onaj ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase - da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista - infektolog, imunolog ili virusolog", rekao je Kon.

Svaki pacijent mora da se ispita 

Prema njegovim rečima, mora svaki pacijent da se ispita, da se sa njim razgovara, čim se otkrije nalaz IGM-a treba uraditi i pi-si-ar test koji bi potvrdio da je infekcija akutna ili bi odbacio.

Kon kaže da ogorman broj ljudi misli da je preležao kovid jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona, a niko ne može da tvrdi da nije.

"Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije", rekao je Kon.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezetnativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji - 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog. 

Kolektivni imunitet nije izrazito visok 

Mnoge mere popuštaju, Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije, on nije izrazito visok jer smo radili na zaštiti da sprečimo epidemiju.

Prema njegovim rečima, kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja. Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo, ukazao je doktor.

"Nismo u klasičnoj epidemiji, sama odjava traži obaveze - da 28 dana to bude nula, objektino više nismo u epidemiji", zaključio je doktor Kon.

Novinarka RTS-a Ana Stamenković je takođe odlučila da se se testira na antitela jer je ekipa RTS svakodnevno bila na terenu.