Kon i Kisić Tepavčevićeva: Na kraju smo drugog poluvremena, virus će se širiti koliko mu dozvolimo

U Beogradu se održava konferencija "Svet posle virusa korona" u okviru inicijative Beogradski strateški dijalog. Prvi deo konferencije bio je posvećen geopolitičkim odnosima u svetu nakon pandemije, drugi ekonomiji, a treći zdravstvenom aspektu. Na tom panelu učestvuju predstavnici Kriznog štaba, predstavnici kineskih stručnjaka i SZO. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da smo na kraju drugog poluvremena ili na kraju početka. Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević ističe da je izvesno da svet očekuje drugi talas.

Kada se završava 12. nedelja može se reći da smo na kraju drugog poluvremena, na kraju utakmice ili na kraju početka. Tako je rekao dr Predrag Kon ocenjujući da će uskoro u Srbiji biti zabeleženo i nula pozitivnih slučajeva, da se nada da ćemo imati dosta dana zaredom kada ćemo imati nula smrtnih ishoda i da ćemo tada moći da kažemo da je kraj epidemije.

Ono što je izvesno je da svet očekuje drugi talas. Svi se nadaju da neće to biti drastično kao sada, ali da ćemo imati prenosive slučajeve i još obolelih i da će kraj biti onda kada budemo imali lek ili vakcinu protiv kovida 19. 

"Da li ćemo doći do nule za nedelju dana zbog toga što smo se otvorili i vraćamo se normalnom životu, nije toliko bitno koliko je bitno da virus ne dokači nekog ko je posebno osetljiv i da može da ozbiljno oboli i na kraju da ima i težak ishod, međutim, to se ne očekuje, očekuje se da virus gubi prenošenje", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Darija Kisić Tepavčević ističe da ukoliko se nama i sledeće godine pojavi kovid u tom nekom očekivanom periodu godine kada se šire kapljične infekcije, ako to bude na nivou nekih brojeva koje smo imali ove godine, to više čak neće biti epidemija, to će biti nešto što se očekuje.

"Jeste da ne znamo o virusu, ali nam je poznato i način na koji se prenosi, na koji može da se spreči, jeste da se ne očekuje kao nešto fatalno, neki drugi talas, veći talas, to je nešto što je realno da će se desiti, ali širiće se onoliko koliko mu mi dozvolimo", izjavila je Kisić Tepavčevićeva.

Drugog talasa će biti, ali će virus biti slabiji 

Da će drugog talasa biti, svi su saglasni. Ipak, očekuju i da na jesen cirkulacija i jačina virusa bude blaža.

Srbija je u danima korone ojačala zdravstveni sistem i naredni talas dočekaće spremnija, stav je stranih stručnjaka, a sa kovidom 19 ćemo morati da naučimo da živimo, u iščekivanju leka odnosno vakcine protiv virusa.

Svaka zemlja protiv korone borila se na svoj način. A i u budućnosti, najvažnije će biti zaštiti najosetljivije.

"Bolje smo prošli nego najoptimističkiji model koji smo pravili. Bio je haos. Ne mogu da se setim, naravno mislim na to. Dariju stalno boli glava od mene. Razne zemlje su odabrale razne strategije, neki otvorene, oni su nadrljali. Neki su odabrali da na početku budu zatvoreni, pa da se brzo relaksiraju. Mi smo između, naš model je bio hibridni model", rekao je prof. dr Branislav Nestorović, pulmolog-alergolog Dečje klinike u Tiršovoj.

Spremni smo za produžetke ako ih bude bilo 

Dr Peng Džićijang, šef kineskog medicinskog tima u Srbiji kaže da je važno da u bolnicama ne bude infekcije.

"Neophodno je formirati organ koji bi radio na sprečavanju ulaska korone u bolnice, i koji bi radio zajedno sa sanitarnim inspektorom, kako bi se sistem zaštite od infekcije u zdravstvenim ustanovama poboljšao. Naročito oprezni i dalje morate da budete kada je reč o staračkim domovima. Posebne mere, i dalje mere najstrože prevencije, moraju se poštovati i kod onih koji se vraćaju na posao, i kod štićenika domova", istakao je Peng Džićijang.

Najvažniji koraci koji su pomogli u borbi protiv korone, za učesnike panela o tome da li nas očekuje drugi talas virusa, jesu uvođenje vanrednog stanja i dolazak stranih stručnjaka uz dodatnu nabavku opreme.

Učesnici kažu da smo na kraju ove utakmice napravili dobar rezultat, i da smo za produžetke spremniji ako ih bude bilo.