Kisić Tepavčevićeva objašnjava situaciju: Svi čekamo dan kada ćemo objaviti...

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se prethodnih dana u Srbiji virus širio u dva radna kolektiva i da se to direktno odrazilo na ukupan broj slučajeva. Ističe da je epidemiološka situacija u čitavoj Srbiji stabilna.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da se, kada je reč o radnim kolektivima u kojima se širio virus, na vreme reagovalo i da se uradilo sve da se spreči dalje širenje.

Kada je reč o podacima o zaraženima za jučerašnji dan, kada je broj obolelih opet skočio, rekla je da su to uglavnom kontakti radnika iz Vranja. Napominje da osobe koje su otkrivene imaju blage ili nikakve simptome.

Kako je rekla, ako se pogledaju indikacije za testiranje u okruženju, strategije se baziraju na tome da se ne testiraju osobe bez simptoma.

"Nama je cilj da otkrijemo i te osobe i da ih na vreme izolujemo, jer znamo da mogu da budu rezervoari infekcije", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Navodi da je generalni zaključak da je epidemiološka situacija stabilna i da se nastavlja trend pada učestalosti virusa u svim regionima. Kaže da je bitno da je sve manje zahteva za hospitalizaciju i da je u ovom momentu 13 osoba na respiratorima, sa težim formama bolesti.

"Svi čekamo dan kada nećemo prijaviti nijedan smrtni ishod. To su sada najbitniji epidemiološki parametri", rekla je zamenica direktora "Batuta" i dodala da broj umrlih i broj pacijenata na respiratorima pokazuje da je oslabila sposobnost virusa da izazove teže forme bolesti.

Od danas za ulazak u zemlju neće biti potreban pi-si-ar test

Govoreći o preporuci kriznog štaba da od sutra, svi koji ulaze u zemlju ne moraju da imaju urađen pi-si-ar test, Darija Kisić Tepavčević je rekla da od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama o tome kako da postupaju sa putnicima u međunarodnom saobraćaju.

Ipak, kaže da se granice sve više otvaraju i da to uključuje poslovna i turistička putovanja.

"Znali smo od početka da nema idealne strategije, ono što se uočilo i što sada prihvata jedna po jedna zemlja jeste da nema bolje preventive od osećanja lične odgovornosti i zaštite", rekla je.

Dodaje da su mere fizičkog distanciranja, pranja ruku i nošenja maski, mnogima bile smešne, ali da imaju efekta kada je u pitanju koronavirus.

Ističe da test nije garancija i da se pokazalo da, ako neko dobje negativan rezultat, dolazi do rastrećenja i onda popuste sve mere. Takođe, tu je i mogućnost lažnog negativnog testiranja, ali i zaražavanja nakon 72 sata.

Međutim, Darija Kisić Tepavčević kaže da nije sve prepušteno slučaju i da je i dalje na snazi aktivan epidemiološki nadzor nad svim osobama koje ispunjavaju indikacije.

Govoreći o letenju avionom, rekla je da su faktori koji utiču na širenje virusa dužina leta i boravak u zatvorenom prostoru i da se zbog toga preporučuje nošenje maski. Kaže da je ventilacija aviona bezbedna jer se tokom leta često izmeni kompletan vazduh.