Epidemiološke ekipe stalno na terenu, kakva je situacija u Vranju

U Vranju je, zbog povećanja broja novoobolelih, ponovo otvorena Kovid 2 bolnica – odeljenje stare hirurgije. Ta bolnica je bila zatvorena krajem aprila ali je tokom vikenda registrovano pedeset dvoje novoobolelih.

Epidemiološka situacija u Vranju je nestabilna jer se naglo povećao broj obolelih od koranavirusa. Najveći broj njih je iz fabrike nameštaja koja je zatvorena pre nekoliko dana. Juče su rađena nova testiranja.

Epidemiolog Slađan Stanković je rekao da su uzeti uzorci 130 radnika fabrike nameštaja.

"Prethodno se njih stotinak ljudi javilo samo radi testiranja. Od 280 poslatih, deset novoobolelih je u fabrici nameštaja koja je žarište epidemije. Dakle ukupan broj je 53", rekao je Stanković.

Ističe da postoji utisak da se lokalizuje žarište epidemijskog procesa u fabrici i da je manji broj obolelih nego prethodnih dana.

"Ono što je najbitnije je da se javljaju oboleli u drugim objektima, kao što su trgovinski objekti, i još nekoliko firmi u Vranju. Imamo pojedinačne slučajeve. Došlo je do kontakta i u naselju Vranjskoj banji", naveo je Stanković.

Napominje da je epidemiološka ekipa stalno na terenu i da se traže novooboleli. Svi članovi porodice radnika iz fabrike nameštaja su testirani i stavljeni u kućnu izolaciju.

Stanković je rekao da za sada samo dve osobe imaju tešku kliničku sliku sa upalom pluća, a ostali imaju blagu kliničku sliku ili asimptomatske oblike bolesti.

Ne sme doći do opuštanja

Epidemiju na jugu Srbije i u celoj zemlji komentarisao je za RTS i epidemiolog Branislav Tiodorović. 

Rekao je da je situacija nesigurna jer je još uvek prisutna lokalna transmisija virusa, ali da se broj umrlih smanjuje. 

Istakao je da je pozitivan rezultat što imamo veliki broj vraćenih u Gerontološki centar u Nišu. 

I u samom gradu je bolja situaicja, kaže Tiodorović i ističe da je nova zgrada Kliničkog centra na raspolaganju, i da se radi priprema da ona bude vraćena u redovno stanje.  

Međutim, poručuje da bi situacije u Leskovcu i Vranju trebalo da opomenu celu Srbiju i sve radne organizacije i proizvodne pogone. Naglašava da je potrebno sprovođenje svih preventivnih mera i da ne sme doći do ouštanja.