Da li će se posle otvaranja granica povećati broj zaraženih

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma dobra, ali da ne treba zaboraviti mere i preporuke.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović kaže da epidemija kovida 19 u Srbiji još traje, ali da posustaje.

"Mi se nadamo i očekujemo da će brojevi pokazati da iz dana u dan živimo u sve manje opasnoj situaciji", kaže Jovanovićeva.

Ističe da je situacija u našoj zemlji "veoma dobra i povoljna", ali da mere i preporuke za suzbijanje i kontrolu širenja virusa među građanima treba da budu u primeni jer je to jedini način da se pozitivno utiče na epidemiju.

"Kriterijumi za odjavljivanje epidemije se razmatraju, međutim, mi još govorimo o aktivnostima koje se iz dana u dan prate - parametre pozitivnosti u odnosu na broj testiranih i u odnosu na broj klinički manifestnih slučajeva", objašnjava Jovanovićeva.

Ne zaboraviti na lične mere zaštite 

Ističe da je primena ličnih mera zaštite od velikog značaja za suzbijanje širenja virusa.

"Treba znati da se virus prenosi kapljičnim putem i da komunikacija i distanca među ljudima treba da bude u skladu sa preporukama. Uvek kažemo da fizička distanca treba da bude do dva metra. Ne treba zaboraviti javne površine ni predmete sa kojima dolazimo u kontakt", upozorava Jovanovićeva.

Kaže da se zbog otvaranja granica i obnavljanja avio-saobraćaja ne očekuje skok broja zaraženih i pogoršanje situacije.

"U većini zemalja je prošlo dva meseca, dva i po meseca od registracije prvih slučajeva koronavirusa. Uz primenu preventivnih mera i kontrolu, pre svega, simptomatskih slučajeva, zajednički ćemo i globalno uticati da epidemija bude pod kontrolom", ističe Jovanovićeva,

Naglašava da su rizici uvek prisutni jer se radi o novom virusu, pa nije poznato kakva će njegova manifestacija biti u narednom periodu.

Počela je provera kolektivnog imuniteta, a Verica Jovanović kaže da istraživanje protiče veoma uspešno.

"Veliki broj porodica je zainteresovan da se odazove pozivu. Upravo ovim istraživanjem ćemo saznati koliki smo kolektivni imunitet stekli tokom epidemije", kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut".