Poslanici sutra o ukidanju vanrednog stanja, u Zabeli zaražena 84 osuđenika

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji, ukupno je preminulo 197 ljudi, dok je broj zaraženih 9.557.

I dalje pada broj obolelih u Vojvodini

Trend opadanja broja novoobolelih od kovida 19 u AP Vojvodini se nastavlja, uz istovremeno smanjivanje broja pacijenata koji se od te infekcije leče u za to predviđenim ustanovama u pokrajini.

U Kliničkom centru Vojvodine se u ovom trenutku leči 38, a u Opštoj bolnici u Pančevu 81 pacijent. Od toga, u KCV su na mehaničku ventilaciju priključena tri, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta. 

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 "Novosadskog sajma", otvorenoj za smeštaj obolelih sa lakšom kliničkom slikom, trenutno se nalazi 38, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Junaković" u Apatinu 36 pacijenata. 

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, leči se edmoro dece i sva ona su u dobrom opštem stanju.

Vratio se još jedan avion Er Srbije sa opremom iz Kine

Još jedan avion Er Srbije vratio se jutros oko devet sati iz Kine u Beograd sa medicinskom opremom. 

Inače, avioni Er Srbije dopremaju medicinsku opremu više od mesec dana i za tu namenu korišćen je naš najveći širokotrupni avion A-330 za dugolinijski saobraćaj, ali i uskotrupni A-320.

Još jedan avion Er Srbije sa opremom iz Kine

Koronavirus potvrđen kod 84 osuđenika u Zabeli

U Kazneno-popravnom zavodu "Zabela" u Požarevcu koronavirus potvrđen je kod 84 osuđenika, a testiran je 351, potvrđeno je RTS-u.

Osuđenici su izolovani i u najvećem broju nemaju nikakve simptome, navode u Upravi.

Još jedan oboleli od koronavirusa na severu Kosova

U severnom delu Kosovske Mitrovice tokom poslednja 24 časa registrovan novi slučaj zaraze koronavirusom, što je 109. po redu od proglašenje epidemije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici saopštio je da je broj izlečenih isti kao i prethodnih dana – 72. U vreme epidemije preminulo je devetoro ljudi obolelih od kovida 19.

Od sutra zatvaranje privremene bolnice Studentski dom u Nišu

Koordinator privremenih bolnica za pacijente sa lakim kliničkim slikama u Nišu, Saša Živić, izjavio je da je priliv u te bolnice drastično manji nego što je broj otpuštenih sa negativnim testovima na koronavirus, i da očekuje da sutra počne zatvaranje Studentskog doma, koji trenutno služi kao improvizovana bolnica.

Živić je kazao da je u studentskim sobama sada oko 70 pacijenata, kao i da će preostali pacijenti biti prebačeni u "Radon" u Niškoj Banji.

Poslanici sutra o ukidanju vanrednog stanja

Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je drugu sednicu parlamenta za vreme vanrednog zasedanja za sutra, a poslanici će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, saopšteno je iz parlamenta.

Parlament će razmatrati i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Srbije.

Sednica će se održati u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, sa početkom u 10 časova.

Nove dve osobe izlečene od kovida 19 u Prištini

Sa Klinike za zarazne bolesti u Prištini otpuštene su dve osobe pošto je utvrđeno da su se potpuno izlečile od infekcije koronavirusom. Sa njihovim oporavkom, broj izlečenih na Kosovu je 405, od 855 inficiranih od proglašenja epidemije sredinom marta.

Od infekcije koronavirusom na Kosovu je preminulo 26 osoba, kako u srpskim tako i u sredinama većinski nastanjenim Albancima. Na Klinici za zarazne bolesti u Prištini leče se 33 osobe kod kojih je utvrđen kovid 19.

Znatno bolja epidemiološka situacija u Nišu

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je u Nišu značajno poboljšana epidemiološka situacija.

Navodi da se u Gerontološki centar Niš vratilo više od 80 korisnika i da u Kliničkom centru ima još 40 pacijenata koji su ostali na lečenju zbog prethodnih hroničnih bolesti. U ostalim ustanovama socijalne zaštite nema novih pozitivnih na koronavirus niti onih koji imaju temperaturu.

Kon: Najstariji sugrađani najkasnije u gradski prevoz

Gradski prevoz u Beogradu počinje u petak, 8. maja, a u prvoj fazi mogu da ga koriste samo zaposleni koji pravilno nose ličnu zaštitnu opremu – maske i rukavice.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u zavisnosti od epidemiološke situacije, očekuje da prevoz nakon nedelju dana mogu da koriste i učenici, zatim oni koji idu zbog nekog drugog posla, a na kraju najstariji.

"Kada se broj zaraženih bude održavao na nuli i kada ne budemo imali smrtnih slučajeva, možemo da odahnemo", rekao je Kon. 

 

Na području Braničevskog okruga 125 zaraženih koronavirusom

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, na području Braničevskog okruga od početka epidemije koronavirusom zaraženo je 125 osoba.

Od tog broja 83 su osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu Zabela. Na području grada Požarevca zaražene su 33 osobe, četiri su iz Petrovca na Mlavi, po dva iz Žabara i Velikog Gradišta i jedno iz Žagubice. U Braničevskom okrugu na kovid 19 uzorkovane su 1.523 osobe.

Predlog za ukidanje vanrednog stanja stigao u parlament

U Skupštinu Srbije stigao je predlog za ukidanje vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredaba koje su donete tokom vanrednog stanja, a kojima je predviđeno i da nadležne izborne komisije 11. maja donesu rešenje o nastavku izbornih radnji za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. 

Ranije je najavljeno da bi Skupština Srbije sutra mogla da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja.

Vanredno stanje je zbog epidemije koronavirusa uvedeno 15. marta.

Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila. Predsednik Aleksandar Vučić juče je saopštio da će izbori, prvobitno zakazani za 26. april, biti održani 21. juna.

Pacijenti koji dolaze na lečenje na Institut za onkologiju moraju imati potvrdu da su negativni na koronavirus

Institut za onkologiju i radiologiju počinje da vraća pun kapacitet rada – na lečenje je juče primljeno 88 pacijenata, 13 je pozvano na radioterapiju, a ozračeno je 205 pacijenata koji ne moraju da budu smešteni u stacionaru. 

Ispred Instituta je postavljen šator gde se obavlja trijaža pacijenta.

Direktor Instituta, Danica Grujičić, rekla je za RTS da pacijenti koji dolaze na stacionarno lečenje moraju da donesu potvrdu da su kovid negativni, da popupune epidemiološku anamnezu, a na ulazu im se meri temperatura i onda odlaze na prijem.

Najavila je da će Srbija dobiti i novu zgradu Instituta za onkologiju i radiologiju sa najsavremenijim aparatima za dijagnostiku. 

Razgovor Ane Stamenković sa Danicom Grujičić

Kada šetate distanca treba da bude dva, a kada vozite bicikl deset metara

Doktorka Hitne pomoći Ivana Stefanović rekla je za RTS da se polako vraćamo u svakodnevicu, što svedoči i povećan broj poziva srčanih bolesnika, ali i saobraćajnih nezgoda.

Istakla je da je dobro što brinemo o preventivi i da ko god može treba da koristi bicikl za neke kraće destinacije, ali da to bude bezbedno.

"Preporuka je da svi oni koji se kreću treba da drže distancu, kada šetate distanca treba da bude dva metra, kada trčite četiri, a kada vozite bicikl deset metara", kaže doktorka Stefanović.

Razgovor Tanje Zindović sa Ivanom Stefanović

Danas isplata uvećanih plata zdravstvenim radnicima

Danas počinje isplata za 10 odsto većih zarada zaposlenima u zdravstvu, realizacija paketa pomoći privredi i građanima, koji je država najavila pre mesec i po dana.

Za više od milion zaposlenih isplata minimalca počeće u četvrtak.

Ugostitelji drugi dan na radnim mestima, uspostavljene i međugradske linije

Policijski čas je završen jutros u pet časova i počeće opet danas u 18 časova. Juče počeli da rade kafići i restorani ali i međugradski javni saobraćaj. Očekuje se da će Skupština sutra raspravljati o ukidanju vanrednog stanja.

Predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade Republike Srbije uputili Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja.

Stručnjaci preporučuju starijima da se paze, manje kreću i drže distancu

Počela je studija koja ima za cilj da ispita kolektivni imunitet građana na koronavirus, u kojoj će učestvovati 17.000 građana.

Avion "Er Srbije" A-330 dovezao je iz Kine još medicinske opreme, a sa njim su u Beograd stigli i kineski stručnjaci.

Generalni direktor SZO obećao je podršku Srbiji za realizaciju projekta Održiva proizvodnja serološkog ELIZA testa na antitela prema Sars-Kov-2 u Srbiji.