Kon kaže da ne treba da se opuštamo i otkriva šta je za njega bio najveći izazov tokom epidemije

Najnoviji podaci o broju i stanju obolelih od kovida 19 ohrabruju, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS. Ističe da se tome težilo, da sada možemo malo da se obradujemo ali da se još ne smemo opuštati.

Predrag Kon je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da smo ušli u mirniju fazu epidemije. Ipak, bitno je, kako kaće, da još uvek postoje čepovi gde se virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.

Kada je reč o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava nešto što ćemo morati da nastavimo da radimo. Takođe, naglašava da je važna i fizička udaljenost i izbegavanje nepoznatih kontakata.

"Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru", rekao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mere i da će npr. u Beogradu u početku javni prevoz koristiti samo zaposleni.

"To omogućuje da se smanji broj korisnika i da bude vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku", rekao je epidemiolog Kon.

Ističe da su preporuke konkretne i za ostale delatnosti.

Uspostavljanje avio-saobraćaja izazov 

Navodi da avio-saobraćaj mora da se otvori, ali da još uvek nema letova i da je to izazov, pošto još uvek nije jasno da li će se primenjivati mere karantina ili samoizolacije.

Na pitanje kada će epidemija proći, Kon je rekao da je ovaj talas pri kraju, i da će se naredne dve nedelje smanjivati aktivnost virusa, a posle će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.

Kon poručuje da je Srbija sada neuporedivo spremnija za eventualni drugi talas i da će testiranje imuniteta tokom leta dati odgovore o pripremama za jesen i zimu.

Rekao je da je najveći izazov tokom ovog talasa bio sprovođenje mera socijalnog distanciranja i da je u tome pomoglo uvođenje vanrednog stanja.

Kon ima poruku za građane: "Da izdržimo još ovih nekoliko nedelja i da se poštuju ove mere jer su one za sve nas".