Zabrana kretanja do sutra ujutro, iz niškog Gerontološkog centra preminule 43 osobe

Za ovogodišnji Prvi maj nije bilo uranka zbog zabrane kretanja koja je na snazi do sutra u 5.00. I prethodnih dana je nastavljeno sa popuštanjem mera i pred nama je poslednji vikend tokom kojeg će na snazi biti policijski čas. Do sada je u našoj zemlji zabeleženo 9.009 slučajeva, dok je 179 osoba izgubilo život.

U Moravičkom okrugu još troje obolelih

U poslednja 24 sata u Moravičkom okrugu potvrđena su još tri pozitivna slučaja na koronavirus, dva u Čačku i jedan u Lučanima, pa tako taj okrug beleži 137 pozitivnih osoba.

Šef Radnog tima za praćenje koronavirusa u Moravičkom okrugu Mihailo Luković kaže da su do sada u Čačku zabeležena 84 pozitivna slučaja, u Gornjem Milanovcu 46, u Lučanima pet i u Ivanjici dva.

Iz Opšte bolnice u Čačku juče je otpušteno troje pacijenata, dvoje koje su bili pozitivni a sada su negativni na kovid 19, i jedan pacijent koji je sve vreme bio negativan na virus, ali je imao upalu pluća. U bolničkoj ambulanti na pregledu je bilo devet pacijenata, od toga su bila tri prijema, za dve osobe iz Čačka i jednu iz Ivanjice.

Luković dodaje da je jedna osoba prebačena u Beograd na lečenje.

Do sada je izlečeno 12 pacijenata iz Čačka i 15 iz Gornjeg Milanovca. U Plavoj hali u Atenici smešteno je 16 pacijenata.

Šesti dan zaredom nema zaraženih u Šumadiji

Na teritoriji Šumadije, šesti dan zaredom, nema novozaraženih kovidom 19, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Od početka pandemije, uzorkovano je oko 2.200 pacijenata.

Koronavirus bio je potvrđen kod 93 osobe iz Šumadije, a iz Kliničkog centra otpušteno je 59 pacijenata iz tog okruga.

U toj zdravstvenoj ustanovi na lečenju je 70 građana iz Centralne Srbije, od kojih je troje na respiratoru.

Poznati detalji studije – antitela na koronu biće proverena kod 17.000 građana Srbije

Medicinski fakultet u Beogradu će, kako je najavljeno, od ponedeljka 4. maja početi izradu epidemiološke studije o stepenu stečenog kolektivnog imuniteta u populaciji na koronavirus.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović kaže da će se studija raditi na uzorku od 7.000 domaćinstava, odnosno 17.000 ljudi.

Popović je u izjavi za Tanjug naveo i da će se ta studija raditi naredna dva meseca, a možda, kaže, i tokom celog leta. 

Mali: Cela penzija za april biće isplaćena 8. maja

I ovog meseca penzije se isplaćuju u celosti, a to će se dogoditi u petak, osmog maja, rekao je za Radio Beograd Ministar finansija Siniša Mali.

U Podunavskom okrugu još 12 zaraženih

Prema poslednjim podacima koji su pristigli u Zavod za javno zdravlje Požarevac, zaključno sa današnjim danom, na teritoriji Podunavskog okruga, trenutno ima 208 obolelih kovida-19.

U Smederevu je 119 pozitivnih. Najveći broj je iz Doma za stare, gde je pozitivno 70 korisnika i 14 zaposlenih.

U Smederevskoj Palanci, pozitivna je 61 osoba, u Velikoj Plani 28.

Do sada je na analizu poslato 2.455 uzoraka sa teritorije Podunavskog i Braničevskog okruga.

Čekaju se rezultati za još oko 200 testiranih.

Iz Gerontološkog centra u Nišu preminule 43 osobe

Predsednik Vučić rekao je da je iz Gerontološkog centra u Nišu preminulo 43 ljudi.

Podsetimo, u Gerontološkom centru koronavirusom se zarazilo više od 160 korisnika i više od 70 zaposlenih.

Zbog propusta u radu i ugrožavanja zdravlja građana uhapšen je direktor tog centra. 

Vučić: Današnji rezultati testiranja najbolji do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su današnji rezultati testiranja na koronavirus najbolji do sada, te da je zaraženost oko tri odsto.

Na severu KiM više izlečenih od obolelih

U severnim opštinama sa srpskom većinom na KiM u poslednja 24 časa registrovana su četiri izlečena pacijenta i dva nova slučaja infekcije koronavirusom.

Oboleli su iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, dok su među izlečenima dve osobe iz Zubinog Potoka i po jedna iz Kosovske Mitrovice i Leposavića.

Krizni štab iz Kosovske Mitrovice saopštio je da su na severu Kosova od početka epidemije zaražene 104 osobe, među kojima je 60 izlečeno, a osam preminulo.

Na lečenju je 36 osoba od kojih 34 u bolnici i Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici, a dvoje u bolnici u Kragujevcu.

U srpskim sredinama južno od Mitrovice nema inficiranih.

Vučić sa Čen Bo i kineskim lekarima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Kine Čen Bo, kako bi razgovarali o rezultatima zajedničke borbe protiv epidemije koronavurusa u Srbiji i pomoći koju je Kina pružila našoj zemlji.

Nakon sastanka, predsednik Vučić i ambasadorka Čen Bo razgovaraće sa timom kineskih lekara i stručnjaka koji su pre više od mesec dana došli u Srbiju kako bi pomogli u borbi protiv kovida 19.

Sastanku sa kineskim lekarima prisustvovaće i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pad broja novoobolelih u Zlatiborskom okrugu

U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 140 osoba, od kojih su četiri pozitivne na koronavirus, pa tako taj okrug ima 137 potvrđenih slučajeva infekcije.

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da su dva nova pozitivna slučaja zabeležena u Požegi i po jedan u Bajinoj Bašti i Čajetini.

Od početka epidemije do danas testirane su 1.223 osobe i najveći broj obolelih i izlečenih u Zlatiborskom okrugu beleži Užice – 40 zaraženih i 18 oporavljenih.

Sledi Bajina Bašta sa 26 pozitivnih i 10 izlečenih pacijenata i Arilje sa 19 potvrđenih slučajeva i pet izlečenih.

Požega ima 13 obolelih a Nova Varoš 10 i po četiri oporavljena pacijenta, a Prijepolje i Priboj po devet pozitivnih i po pet izlečenih.

Sjenica ima registrovanih šest pozitivnih i dva oporavljena, dok Čajetina ima četiri zabeležena slučaja infekcije, a dva pacijenta su se oporavila.

U Kosjeriću je juče potvrđen prvi slučaj obolevanja od Kovida-19.

Ukupan broj oporavljenih pacijenata je 55.

Broj preminulih od koronavirusa sa područja Zlatiborskog okruga iznosi 11, četiri pacijenta iz Nove Varoši, po dva pacijenta iz Prijepolja i Arilja i još troje njih iz Užica, Bajine Bašte i Priboja.

Prosečna starost preminulih osoba je 73,5 godina.

Nikodijević: Završava se dezinfekcija svih vrtića u gradu

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se svi javni objekti i ustanove uveliko dezinfikuju i da sve teče prema utvrđenom planu. Dezinfekcija svih vrtića trebalo bi da bude završena danas.

"Reč je o 434 objekta u kojima će ponovo boraviti deca i gde su ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju proteklih nekoliko dana obavljale dezinfekciju. Ovaj posao obavlja se i u ostalim javnim ustanovama, pre svega domovima zdravlja, bolnicama, kovid-ambulantama. Preciznije, Zavod za biocide do sada je dezinfikovao tri i po miliona kvadratnih metara zatvorenog prostora", rekao je Nikodijević za RTS.

Dodaje da Zavod svakoga dana vrši dezinfekciju vozila gradskog prevoza i ambulantnih vozila Hitne pomoći i procenjuje se da su do danas hemijski obradili više od 35 hiljada vozila.

Navodi da su svi tržni centri i drugi prodajni objekti, dužni da, prema preporukama Štaba za vanredne situacije, samostalno izvrše dezinfekciju čitavog prodajnog prostora pre otvaranja.

Predsednik Skupštine grada pojasnio je i da se pomenute zdravstvene ustanove dezinfikuju svakog dana, a da će se struka poslušati i po pitanju učestalosti dezinfekcije objekata u kojima će boraviti deca.

Nikodijević je podsetio i da je završena dezinfekcija svih gradskih javnih površina, kao i postojećeg mobilijara u parkovima, čime su gradske zelene površine ponovo u funkciji i na usluzi građanima.

Danas počela isporuka hlorokina “Galenike“ bolnicama

"Galenika" je nedavno proizvela lek hlorokin, čija isporuka zdravstvenim ustanovama počinje danas. Reč je o leku koji se između ostalog koristi i u terapiji kovid infekcije, a koji se do sada uvozio.

Iz centralnog magacina Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje krenule su prve količine hlorokina ka Kliničko bolničkom centru " Zemun". Nakon Zemuna, dobiće ga sve kovid bolnice. Prof. dr Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun" kaže za RTS da ove dodatne količine hlorokina znače veliku stvar.

"I do sada smo ga imali. Znači nam još više jer u teškim stanjima moraju da se produže dani terapije. Imamo ga ali ovo je jako bitno što nam stiže", rekao je Stojanović. 

Kroz tu bolnicu je, kaže, prošlo 1.100 pacijenata.

"Na današnji dan ih je 200. Kao i svuda u svetu i kod nas je dao pozitivne i dobre rezultate. U zavisnosti od toga sa kakvom kliničkom slikom dolaze pacijenti kod nas terapije su intenzivnije ili manje intenzivne", naveo je Stojanović.

Tokom noći jedan pacijent skinut sa respiratora u KCV

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže za RTS da je u KCV hospitalizovan 61 pacijent, a na Novosadskom sajmu 57.

U toku noći je, kako kaže, jedan pacijent koji je bio na mehaničkoj ventalaciji skinut sa respiratora. Na respiratorima je sada, navodi Stokićeva, petoro pacijenata.

"Uočavamo trend pada broja obolelih, ali imamo strah da zbog nesprovođenja mera za sprečavanje transmisije, možemo doći do toga da neprepoznat virus uđe u ustanovu i dođe do komplikacija", navela je Stokićeva.

Objasnila je da se na osnovu dosadašnjih studija pokazalo da su gojaznost i tip 2 dijabetesa faktori koji dovode do teže kliničke slike i zahtevaju brže uključivanje mehaničke ventalacije kod zaraženih koronavirusom.

Prema dosadašnjih podacima, među zaposlenima u KCV bile su zaražene dve osobe koje su se, kako navodi direktorka, inficirale u sredinama u kojima žive a ne na poslu.

Direktorka KCV navodi da je u toku 24 sata bilo više od 150 intervencija, od čega 12 hitnih. to, kaže Stokićeva, pokazuje da se povećava traumatizam i broj slučajeva oboljevanja od drugih bolesti.

Gostovanje Edite Stokić u Dnevniku

Na Kosovu sedam novoinficiranih, 22 izlečena

U poslednja 24 časa na Kosovu su od kovida 19 izlečene 22 osobe, dok je registrovano sedam novoinficiranih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

U poslednjoj grupi testirana su 243 uzorka, a broj pozitivnih četvrti dan za redom manji je u odnosu na broj izlečenih na Kosovu.

Pozitivni slučajevi na koronavirus registrovani su u Prizrenu, Vitini i južnom delu Kosovske Mitrovice.

Do sada su na Kosovu testirana 7.423 uzorka. Sa sedam novih slučajeva, ukupan broj osoba pogođenih koronavirusom na Kosovu je 806.

Izlečena je 271 osoba, dok su 22 osobe preminule.

Pijace u Beogradu danas ne rade, a za vikend otvorene

Sve pijace koje su u sistemu JKP "Gradske pijace" u Beogradu neće danas raditi, a u dane vikenda, 2. i 3. maja, radiće od 07.00 do 15.00, saopštilo je to beogradsko preduzeće.

JKP "Gradske pijace" ponovo apeluju na sve građane koji dolaze na beogradske pijace, da se strogo pridržavaju propisanih mera Vlade Srbije i da drže propisanu distancu prilikom obavljanja kupovine.

Nema nastave na daljinu zbog praznika

Nastave na daljinu koju osnovci i srednjoškolci prate na kanalima RTS-a, neće biti danas jer je državni praznik 1. maj, Međunarodni dan rada, neradni dan.

"Pred male ekrane" đaci se ponovo vraćaju u ponedeljak, 4. maja, kada će nastava biti po ustaljenom programu.

Predsednik Aleksandr Vučić apelovao je da nema opuštanja, pošto je saopšteno da je u četvrtak šest osoba preminulo, a potvrđeno 285 novoobolelih.

Juče je rekordan broj ljudi testiran, dok su lekari poručili građanima da ne izlaze za vikend ako ne moraju.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, kaže za RTS da imamo sve više pokazatelja koji govore da je pala aktivnost virusa u našoj populaciji, ali da on uvek može da pronađe put do osetljive osobe, zbog čega svi treba da se ponašaju kao da su potencijalni rezervoari virusa.

Potvrđeno je i da će se od 4. maja putnici vratiti u gradski prevoz, ali će važiti nova pravila – redari će biti na vratima, mesta za stajanje biće iscrtana...