Hristina Jovanović, studentkinja medicine, prvi donor krvne plazme u Pirotu

Među prvim pacijentima u Pirotu koji su izlečeni od virusa jeste studentkinja medicine Hristina Jovanović. Ona je i prvi donor krvne plazme iz tog grada.

Dvadesettrogodišnja Hristina Jovanović, uprkos preispitivanju u višenedeljnoj izolaciji, i dalje ne zna kako su se ona i njena porodica zarazili koronavirusom. Prvih dana nije bilo lako, ali su, kaže, srećom majka i ona imale samo blago povišenu temperaturu, dok su otac i sestra bili bez simptoma.

"Problem je bio zapravo taj strah od nepoznatog i neizvesnost. U početku smo osetili veliki pritisak okoline, jednostavno strah i panika vladali su kod naših prijatelja, rođaka, komšija, tako da smo jako brinuli za njih, kako za njih, tako i za sebe", ispričala je Hristina.

Kako je vreme prolazilo bez zdravstvenih tegoba, ali i saznanja da su ljudi sa kojima su bili u kontaktu dobro, strah je nestao, a Hristina je izolaciju iskoristila za spremanje ispita. Pratila je informacije i nova otkrića o virusu i odlučila da, uz to što je redovan davalac krvi, donira i plazmu.

"Kada je počela priča sa doniranjem plazme za pacijente koji su oboleli od kovida 19, apsolutno nisam imala nikakvu dilemu oko toga da li bih donirala krv. Naime, moj otac je prijavio nas troje, a ja sam jedina koja je zadovoljavala kriterijume koji postoje", dodaje Hristina.

Javnu podršku za svoj gest, osim od roditelja, dobila je i od studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Nišu i zbog toga je uputila poruku vršnjacima u Srbiji.

"Ja bih ovim putem apelovala na sve parlamente svih fakulteta i univerziteta da apeluju na svoje kolege da, ukoliko su preležali kovid 19, jave se Institutu za transfuziju u Beogradu i doniraju plazmu. Mi smo maladi, jaki i mislim da to možemo!", kaže Hristina.