Antitela zaražene trudnice pretila životu bebe, lekari u KBC "Dr Dragiša Mišović" su je spasili

U bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" nalaze se trudnice i porodilje koje su pozitivne na koronavirus. Juče je uspešno izvedena intervencija kojom je spasen život jedne bebe.

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" u ovom trenutku na lečenju od kovida 19 je 300 pacijenata, od kojih je 36 na respiratoru.

U dečjoj bolnici te ustanove je 41 dete, imaju 26 majki, sedam trudnica – od kojih je pet pozitivno na kovid. Imaju i deset porodilja, od kojih je pet pozitivno, mada nijedna od pet beba rođenih u KBC "Dr Dragiša Mišović" nema koronavirus.

Načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Slađana Mihajlović, ističe da trenutno imaju dosta trudnica koje su imale pozitivan test, ali da neke nisu obolele, odnosno nemaju simptome kovida 19.

"Jedna je imala teške simptome. Dobila je terapiju i pratimo njeno stanje na odeljenju. Trudnice i bebe su u ovoj epidemiji pošteđene, imaju manje simptoma, ali moramo da budemo predostrožni i da ih pratimo svakog dana", ističe dr Mihajlović. 

Transfuzijom spasen život bebe

Juče je u ovoj bolnici urađena jedna specifična intervencija, kod trudnice koja je pozitivna na koronavirus, a u 31. nedelji trudnoće, kako bi se pomoglo bebi koja je ugrožena.

"Urađena je intrauterena transfuzija kod fetusa. Kod mame koja ima drugačiju krvnu grupu od bebe, prolaze antitela, koja kod bebe izazivaju hemolitičku bolest. Ako ne damo bebi transfuziju, doći će do uginuća. Da bismo je spasili, pod punom opremom uradili smo transfuziju iglom kroz stomak, u pupčanik. Izvadi se krv bebe, odredi koliko obrađene krvi treba da se ubaci kroz tu iglu u pupčanik i beba dobije transfuziju", objasnila je dr Mihajlović.

I mama i beba su dobro. "Nadamo se da će što više izgurati, da se uspešno završi porođaj", navela je načelnice bolnice.

Rad pod skafanderima

Doktorka Mihajlović navodi da su još u februaru u KBC "Dr Dragiša Mišović" počeli da nose maske, rukavice i kape, ali da se nije očekivalo da će doći do toga da danas rade u skafanderima.

Kada je određemo da će ta bolnica voditi računa o pacijentkinjama koje imaju koronavirus, za dva dana je pregrađen zid, i napravljen potpuno odvojen deo za te pacijentkinje.

"Postoji i poseban lift koji vodi do posebnog porodilišta i operacione sale i posebno odeljenje gde se smeštaju posle operacije", navodi dr Mihajlović.

Postoje i odvojene ambulante za pacijentkinje kod kojih postoji sumnja na koronavirus, gde je dosta pacijentkinja.

"One dobiju temperaturu ili dođu zbog drugih simptoma. Mi moramo da uradimo šta je neophodno, ali ne dolaze u kontakt jedne sa drugima", objašnjava doktorka i ističe da nema zaraženih među osobljem.

Niko iz klinike u "Mišoviću" nije tražio da otvori bolovanje.

"Ovi ljudi su zmajevi, tri medicinske sestre koje su samohrane majke nisu pitale da uzmu ni dan slobodan, niko nije uzeo bolovanje. Mnogo je pomogla Zemunska bolnica, koja nam je dala ginekologe i neonatologe", rekla je doktorka.

Ukazuje da provode po šest sati u skafanderu. "Izlaze bledi i umorni, ali vidimo zvezdu vodilju kada ih ispratimo ispred bolnice i vidimo mame i bebe zdrave", rekla je dr Mihajlović, koja je na čelu porodilišta koje je dva puta proglašavano za najbolje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">