Preminuo hirurg Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra u Nišu

Direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg Miodrag Lazić (65), preminuo je od koronavirusa, saopštio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Miodrag Lazić je rođen u Zemunu, a kada je njegov otac, koji je bio oficir JNA dobio prekomandu za Niš, prešao je u taj grad.

Tamo je završio gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga se zaposlio na Hirurškoj klinici Kliničkog centra u tom gradu.

Tokom devedesetih bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, za šta ga je patrijarh Pavle odlikovao Ordenom Svetog Save.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo "Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991 - Srpsko Sarajevo 1995)".

Kada se vratio u Niš Lazić je nastavio da radi u Kliničkom centru.

Sindikat je zamolio sve lekare u Srbiji da u sredu u 10.00 časova minutom ćutanja odaju počast preminulom kolegi.

"Žrtve ne smeju ostati bezimene! Brinite o svojim lekarima da bi oni brinuli o vama", poručili su iz Sindikata lekara i farmaceuta na svom Fejsbuk profilu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Miodraga Lazića, naglasivši da je srpski narod izgubio velikog čoveka i doktora koji je celi radni vek posvetio pacijentima, kolegama i prijateljima.

"Čovek koji je sa svojim, srpskim narodom, bezbroj puta pobedio"

Uprava Kliničkog centra Niš se, ovim putem, sa velikim bolom i velikom žalošću, u ime svih zaposlenih u našoj zdravstvenoj ustanovi, u ime porodice, svih prijatelja, kolega i čitave stručne javnosti, oprašta od našeg voljenog, omiljenog, našeg "prvog na liniji", našeg dr Miodraga Lazića, našeg doktora Laze.

"Čovek koji je časno, hrabro i ponosno, rame uz rame, na prvim linijama fronta, stajao kraj srpske vojske, u svim ratovima koji su zadesili našu zemlju i naš narod.  Čovek, lekar, vojničina koji je spasao više od hiljadu života na bojištu, operišući i po tri vojnika istovremeno, radeći u ratnoj bolnici, na polju i po 36 sati bez prestanka. Čovek koji je golim rukama, stiskajući ga, oživeo srce ratnika u istočnom Sarajevu, koje i danas kuca. Čovek koji je sa svojim, srpskim narodom, bezbroj puta pobedio", kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu KCN. 

"Dr Miodrag Lazić, naš dr Laza i pred ovog, nevidljivog neprijatelja, sa kojim se zdravstveni radnici u Nišu, Srbiji, širom sveta, uveliko bore, iako ga je samo dva meseca delilo od odlaska u penziju, stao je ponovo hrabro uz svoje kolege, bez obzira što je znao da je, zbog svog zdravstvenog stanja i sam ugrožen".

I ponovo je naš Laza bio "na prvoj liniji", do samog kraja...do trenutka, dok nije saznao da je i sam oboleo od virusa, koji mesecima, besomučno, odnosi živote ljudi.

"Hiljade bitaka je dobio. Nažalost, ovu poslednju, njegovo srce nije izdržalo. Kako je i rekao, u svojoj poslednjoj poruci, 'želja mu je bila da ode, na način na koji je i živeo". Nažalost, tako se i dogodilo", kaže se u saopštenju .