U Srbiji 250 novih slučajeva koronavirusa, preminulo 6 pacijenata

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa potvrđeno je 250 novih slučaja koronavirusa. Preminulo je još šest pacijenata. Stručnjaci očekuju da krajem šeste nedelje počne da opada broj zaraženih. Do ponedeljka u 5 sati ujutru važi zabrana kretanja.

Najveći broj novozaraženih na Kosovu u jednom danu

Iz Instituta za javno zdravlje u Prištini saopšteno je da su u poslednja 24 časa detektovali 79 slučajeva pozitivnih na koronavirus. To je najveći broj u jednom danu otkad je krenulo testiranje.

Najviše inficiranih među 250 testiranih uzoraka je iz opstine Uroševac – 35 i opštine Prizren – 16.

Broj ukupno zaraženih na Kosovu po evidenciji Instituta za javno zdravlje je 362.

Lončar: Zaposlili smo još 2.500 mladih lekara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da struka sve vreme u Srbiji daje preporuke i uputstva na osnovu kojih se donose mere tokom pandemije koronavirusa, dodajući da je u poslednje dve nedelje zaposleno više od 2.500 mladih lekara.

"To su deca koja su naša budućnost. Deca koja su bila na specijalizaciji, ljudi koji su bili na ugovorima na određeno vreme. Pozvali smo sve preko Nacionalne službe za zapošljavanje", rekao je Lončar.

Kiseć Tepavčević: Trudimo se da rezultati testa stignu što pre

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za kontrolu koronavirusa rekla je za RTS da postoje određni zastoji u čekanju rezultata testiranja i zamolila za još malo strtpljenja. 

"Trudimo se da sve osobe koje su testirane dobiju rezultate što pre, i oni koji čekaju rezultate drugog testa mogu ih očekivati tokom noći ili u toku sutrašnjeg dana", rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Medicinari, policajci i vojnici na lečenju u banjama

Zdravstveni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su zaraženi koronavirusom tokom vršenja radne obaveze, biće lečeni u Specijalnoj bolnici "Junaković" u Apatinu, Selters banji, Banji Koviljači, Niškoj banji i Vrnjačkoj banji.

Beograđani poštuju meru zabrane kretanja

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je nekoliko šetališta i izletišta u Beogradu i zajedno sa pripadnicima Komunalne milicije proveravao poštovanje zabrane kretanja uvedene radi sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Vesić je istakao da Beograđani poštuju i ovu meru, na čemu im je zahvalio.

O merama za naredni vikend odlučuje Krizni štab

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da će Krizni štab doneti odluku o merama u narednom periodu, pa i o policijskom času za naredni vikend.

Na pitanje da li su tačne spekulacije da će biti doneta mera zabrane kretanja od idućeg četvrtka do ponedeljka, doktorka Kisić Tepavčević je rekla da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj, a to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je inficirana i one koja je osetljiva.

Kisić Tepavčević: Suština je da oslabimo virus

Na pitanje kada može doći do relaksacije mera, Darija Kisić Tepavčević je rekla da je suština da se virus oslabi.

Prema njenim rečima, najbolji pokazatelj da virulencija slabi jeste smanjenje broja pacijenata na respiratorima i kada u privremenim bolnicama kao što je Sajam budemo imali više pacijenata nego u klinikama. Kada će se to desiti, ponavlja, zavisi isključivo od nas. 

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević

Više od 400 izlečenih pacijenata

U Srbiji je do sada više od 400 izlečenih pacijenata, rekao je doktor Goran Stevanović i objasnio da su to oni pacijenti kod kojih je potpuno razrešena klinička slika i koji su imali dva uzastopna negativna testa na koronavirus. 

U ustanovama socijalne zaštite 44 korisnika pozitivna

Koronavirus potvrđen je kod 44 korisnika ustanova socijalne zaštite i kod 25 zaposlenih u tim ustanovama, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević i dodala da su sprovedene hitne mere kako bi se suzbila infekcija. 

U izolaciji je 319 korisnika i 150 zaposlenih, rekla je Kisić Tepavčevićeva. 

Preminulo šest pacijenata, potvrđeno 250 novih slučajeva koronavirusa

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 1.913 građana, od kojih je  250 bilo pozitivno na koronavirus. Preminulo je još šest pacijenata.

Očekuje se početak konferencije za medije

Uskoro bi trebalo da počne konferencija za medije na kojoj će biti saopšteni novi podaci o broju zaraženih.

U smederevskoj bolnici 17 osoba iz doma za stare

U ovom trenutku u smederevskoj bolnici hospitalizovano je 17 starih lica iz gerontološke ustanove, jedna osoba je na respiratoru. U toku su testiranja svih korisnika Doma za smeštaj starih u Smederevu, kao i zaposlenih.

Prema najnovijim podacima, na teritoriji Podunavskog okruga, zaraženo je ukupno 36 osoba. U Smederevskoj Palanci 23, Smederevu 11 i Velikoj Plani 2. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 1.270 osoba.

U protekla 24 sata testirano je 1.913 osoba od kojih je 250 bilo pozitivno na koronavirus, tako da je ukupan broj zaraženih 3.630. U bolnici su 2.684 osobe, 146 je na respiratoru, a preminule su tri žene i tri muškarca, ukupno 80.  

Hospitalizovana su 2.684 pacijenta, a na respiratoru je njih 146. 

Do danas u 15 sati u Srbiji je testirano ukupno 18.312 osoba. 

Od petka u 17 časova građani Srbije su u svojim domovima, a mogu da izađu samo oni koji imaju posebne dozvole izdate od nadležnih organa, kao i vlasnici kućnih ljubimaca koji mogu dva puta dnevno da ih izvedu u kratku šetnju.

Ministar policije Nebojša Stefanović naveo je na Tviteru da se policijskog časa pridržava 97 odsto stanovništva.

Virus je ušao i u domove za stare, gde boravi najosetljivija populacija. Pored Beograda, slučajevi su zabeleženi i u domovima u Nišu i Smederevu.

U četiri državne ustanove za smeštaj starih lica u Beogradu, međutim, nema prijavljenih slučajeva koronavirusa.

U KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno se od koronavirusa leči 28 dece, a među njima su i četiri bebe koje imaju od 15 do 40 dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će vanredno stanje najranije biti ukinuto krajem aprila, a najkasnije u maju.