Preminula dva korisnika Doma za stare u Smederevu, svi se sada testiraju na koronavirus

Ministar Zoran Đorđević rekao je za RTS da kada se pojavi bilo kakav dokaz o koronavirusu u domovima za stare, sprovodi se mera izolacija u izolaciji, tada se svi testiraju. Dvoje od deset pacijenata, korisnika Doma za stare, preminulo je noćas u bolnici u Smederevu, rekao je Đorđević, dodajući da se još ne zna od čega su umrli.

Virus bi, pokazuju ekonomske analize, mogao da gurne pola milijarde svetske populacije u siromaštvo. Ovo upozorenje potiče iz studije Ujedinjenih nacija o finansijskim i ljudskim gubicima zbog pandemije. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministar Zoran Đorđević je rekao, govoreći o situaciji u ustanovama socijalne zaštite, da u Srbiji ima 21.000 korisnika tih ustanova.

Prema njegovim rečima, stanje je bilo pod kontrolom, ali juče se u Domu za ometena lica u Trbunju, otkrilo da je od 13 zaposlenih, sedam bilo pozitivno, kao i četiri korisnika. Svi su smešteni u bolnice.

Rekao je da doneta uredba da se kada se pojavi virus sprovodi izolacija u izolaciji, što znači da su i zaposleni i korisnici na jednom mestu. Cilj je da najranjiviji nemaju kontakt sa bilo kakvim rizikom.

Govoreći o dva smrtna slučaja u Smederevu, u kome je državni dom za stare, Đorđević ukazuje  da je nepotvrđeno od čega su umrli.

U Smederevu su se pojavilo simptomi koji nisu ličili na koronavirus, u međuvremenu je još petoro prebačeno u bolnicu, rekao je ministar.

"Dvoje od deset pacijenata su u bolnici preminuli noćas. Dali smo nalog da se svi testiraju. Tražili smo da bude urađen test na sve", rekao je Đorđević i dodao da se jedna medicinska sestra 6. aprila javila da ima temperaturu, konstatovana je upala pluća.

Kaže da je tražio od direktora da se edukuju zaposleni, potpisivali su izjave da nisu bili u kontaktu sa nekim, kao i da mora da se vodi računa o zaštitnoj opremi.

"Stvari se dešavaju, radi se o najranjivijim kategorijama, moramo da ih štitimo od svega", rekao je Đorđević, dodajući da će otići u Smederevo.

"Ovih prvih pet pacijenata nisu imali simptome vezano za koronu, ali su u bolnici. Sa još pet pacijenata, ukupno deset, dvoje je umrlo i moramo da vidimo zbog čega", rekao je ministar.

Govoreći o tome šta znači izolacija u izolaciji, Đorđević ističe da će u izolaciji sa korisnicima biti i zaposleni 14 dana, da bi se predupredio bilo kakav rizik.

"Obična kijavica ne sme da uđe u dom", kategoričan je Đorđević.

"Sa svim domovima smo u kontaktu, ceo dan prate i izveštavaju me ako neki dom ima problem i ako nekome nešto treba vrlo su solidarni, javi se dom koji nadoknadi to", rekao je Đorđević, dodajući da su svi građani Srbije bitni.

Osim u domovima "Stara pruga" i "Doživeti stotu" nema novih slučajeva zaraze, kaže on.

"Bilo bi najbolje kada bi mogli da sve testiramo, ali je posao da držimo pažnju i nisu samo u pitanju korisnici već i oni koji rade u tim ustanovama da se pridržavaju mera", rekao je Đorđević.