Nema više lečenja kod kuće, u Leskovcu se za dan udvostručio broj zaraženih

Prema zvaničnim podacima, od početka epidemije koronavirusa u Srbiji registrovano je 2.200 zaraženih. Borbu sa virusom izgubilo je 58 pacijenata. Od 868 testiranih zdravstvenih radnika, 160 je pozitivno. Nova žarišta su Kruševac i Leskovac, gde je zaraženo 55 odnosno 62 osobe. Prema novim instrukcijama, nema više lečenja kod kuće – svu zaraženi moraju u bolnice.

U Subotici 30 osoba zaraženo koronavirusom

Na teritoriji Subotice do sada je registrovano 30 slučajeva zaraze koronavirusom, saopštio je gradonačelnik tog grada Bogdan Laban.

"Ono što je veoma značajno je da među obolelima nema zdravstvenih radnika. Zaraženi pripadnici Vojske Srbije i policije koji su bili na radnim zadacima, angažovani na prijemu ljudi iz koji su došli iz inostranstva, takođe su sa blagom kliničkom slikom i u stabilnom su stanju", rekao je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

Preminula još jedna osoba zaražena koronavirusom na Kosovu

Bolesna osoba iz Uroševca preminula je u bolnici u Prištini pošto je srce prestalo da joj funkcioniše, ali je uzimanjem uzorka utvrđeno da je bila zaražena i korona virusom. Radi se o osobi rođenoj 1955 godine, inače srčanom bolesniku koja je bila na lečenju u opštoj bolnici u Uroševcu, saopšteno je iz prištinske bolnice.

To je četvrta žrtva zaraze koronavirusom u sredinama sa većinskim albanskim stanovništvom na Kosovu, dok je u srpskim sredinama za sada jedna osoba preminula.

Institut za javno zdravlje u Prištini detektovao je još pet slučajeva zaraze, pa se ukupan broj inficiranih u albanskim sredinama povećao na 170.

Leskovac postao novo žarište koronavirusa

Na teritoriji Leskovca, prema podacima kriznog štaba, do sada su inficirane 62 osobe, što je više nego udvostručen broj zaraženih u odnosu na jučerašnji dan.

Ukupno u Jablaničkom okrugu je zaraženo 67 osoba.

Zaražen je i veliki broj zdravstvenih radnika – 23, iz leskovačke opšte bolnice 18 i pet iz doma zdravlja.

Stefanović: Jedinstvo neophodno više nego ikad

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ističe da su danas, više nego ikada, potrebni jedinstvo i solidarnost u borbi protiv koronavirusa, za koji je rekao da je "protivnik koji ne poznaje političke boje i razlike, koji je neprijatelj svih" i koji je odneo desetine hiljada života u svetu.

Stefanović je u izjavi Tanjugu rekao da sada nije trenutak da se vraća u prošlost, kao i da trenutak u kome se ceo svet bori protiv koronavirusa ne bi trebalo da se koristi za politička prepucavanja i za politiku, a da bi oni koji ne žele da pomažu građanima, trebalo da pokažu makar malo odgovornosti time što neće ni da odmažu.

Vlada izdala preporuke o korišćenju godišnjeg odmora za 2019. godinu

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva za rad, donela Zaključak kojim je preporučeno da zaposleni, koji u toku vanrednog stanja svoj posao obavljaju svakodnevno, ali od kuće, odnosno na daljinu, iskoriste preostali deo godišnjeg odmora za 2019. godinu u skladu sa zakonom, odnosno do 30. juna 2020. godine.

Tim zaključkom poslodavci mogu da dozvole korišćenje preostalog dela godišnjeg odmora za 2019. godinu, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine za zaposlene koji u toku vanrednog stanja redovno obavljaju posao na svom radnom mestu. 

Korona zatvorila Odeljenje ortopedije u Paraćinu

U opštoj bolnici u Paraćinu zatvoreno je Odeljenje ortopedije, nakon što je potvrđeno da među zaposlenima ima pozitivnih na koronavirus, objavljeno je na sajtu Skupštine opštine Paraćin.

"Zatvaranje odeljenja je preventivno i privremeno, a u bolnici se sprovode mere dezinfekcije. Sva druga odeljenja rade i normalno funkcionišu", stoji na sajtu.

Kako se navodi, zaražen je manji broj zdravstvenih radnika, a jedna sestra i jedan lekar su upućeno na lečenje u Beograd. Ostali su u kućnoj izolaciji i u stabilnom stanju.

U Paraćinu je, sa jučerašnjim danom, utvrđeno da je 31 osoba pozitivna na koronavirus.

 

Sutra ugovor o izgradnji dve nove laboratorije

Montažne laboratorije za testiranje na kovid-19, donacije kineskih kompanija, dobiće Niš i Beograd, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ugovor o donacijama biće potpisan sutra. U Nišu će se raditi 1.000, a u Beogradu 2.000 testova dnevno.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je u Nišu sada stabilnija situacija, ali da je veliki priliv pacijenata iz cele Jugoistočne Srbije.

Štrajk grupe radnika "Jure"

Grupa radnika južnokorejske firme "Jura" u Leskovcu – gde je potvrđen jedan slučaj koronavirusa, dva sumnjiva, a sedmoro je upućeno u samoizolaciju – od jutros je ispred fabrike u štrajku zbog poziva menadžmenta da dođu na posao.

Preminuo radnik Železnice

Jedan radnik "Infrastrukture Železnice" preminuo je u Nišu od posledica koronavirusa, kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za TV Prva.

Na deset najvećih infrastrukturnih gradilišta u Srbiji trenutno je angažovano 2.500 radnika. Preporuka Ministarstva je, kaže Mihajlovićeva, da sva gradilišta koja mogu da funkcionišu u vreme epidemije, poštujući sve bezbednosne mere, treba da rade. 

Lečenje samo u bolnicama

Više nema lečenja kod kuće – svi zaraženi koronavirusom moraju da se leče u bolnicama za kovid ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Petoro pacijenata u KC Vojvodine u izuzetno teškom stanju

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 115 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovida.

Od toga, pet pacijenata se nalazi u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Na Novosadskom sajmu je smešteno 38 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, koji ne zahtevaju hospitalizaciju.

U toku jučerašnjeg dana iz KCV su otpuštena još dva pacijenta, što je od početka epidemije ukupno sedam pacijenata koji su posle neophodnog perioda lečenja otpušteni na dalje kućno lečenje.

Od novca EU kupljeno 75 respiratora, još nisu dopremljeni

Srbija je za sada od novca koji je odobrila EU kupila 75 respiratora, koji još nisu dopremljeni u našu zemlju, ali su kupljeni i plaćeni, rekla je za TV Prvu ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Objašnjava da još nisu dopremljeni zbog brojnih ograničenja, kao i izvoznih restrikcija u pojedinim zemljama.

Devetoro zaraženih u Topličkom okrugu

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović rekao je za RTS da je u Topličkom okrugu devet osoba pozitivno na koronavirus.

U Prokuplju ima šestoro zaraženih, dvoje u Kušumliji i jedna osoba u Blacu.

Simonović navodi da će danas biti testirano još 30 osoba.

Dodaje je republičkom kriznom štabu upućen zahtev da se odobre sredstva za opremanje hale srednje škole u Prokuplju ako se poveća broj zaraženih.

Na "Dedinju" najviše zaraženih među medicinskim sestrama

Od 67 zdravstvenih radnika koji su zaraženi koronavirusom u Institutu "Dedinje" najviše je medicinskih sestara koje rade u intenzivnoj nezi sa pacijentima, anesteziologa i hirurga, kaže direktor te bolnice Milovan Bojić.

Virus ima i 14 pacijenata. 

Zdravstveni radnici isključeni su sa posla, a pacijenti zbrinuti u bolnicama za kovid, rekao je Bojić za Pink

Uživo pratite izgradnju nove bolnice

U krugu VMC Karaburma u toku je rekonstrukcija i izgradnja nove bolnice u kojoj će biti smešteni oboleli od kovida. Kapacitet bolnice biće 70 kreveta.

Gradnju bolnice možete pratiti uživo.

Koronavirus ušao u dva doma za stare, podignute mere predostrožnosti

Novi virus ušao je u dom za stara lica "Stara pruga" i u dom "Doživeti stotu".

Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih domova za stare kaže da su svi zaraženi stabilno, napominjući da su u domovima podignute mere predostrožnosti.

U Rasinskom okrugu 88 zaraženih, u samoizolaciji 2.000 ljudi

Pre dve nedelje u Rasinskom okrugu registrovan je prvi slučaj koronavirusa, a do danas ih ima 88. U samoizolaciji je oko 2.000 ljudi.

Najviše zaraženih je u Kruševcu – 55, a 51 osoba hospitalizovana je na infektivnom odeljenju kruševačke bolnice. U ponedeljak su tri osobe upućene na dalje lečenje u KC Niš.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kaže za RTS da se oprema i sportska hala u tom gradu, kapaciteta 150 kreveta, u koju će biti smešteni pacijenti sa najlakšom kliničkom slikom.

Hala će biti pripremljena krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

Paketi za penzionere i socijalno ugrožene u Zrenjaninu

U Zrenjaninu se nastavlja distribucija paketa pomoći socijalno ugroženim građanima i penzionerima koji primaju manje od 30.000 dinara. Biće podeljeno ukupno oko 14.000 paketa za njih i 1.000 za socijalno ugrožene. Spiskovi se prave na osnovu podataka penzionog fonda i centra za socijalni rad.

Policijski čas istekao, u 17 opet stupa na snagu

Od jutros u 5 časova građani mogu da izađu iz svojih domova, ali preporuka nadležnih je da to čine samo kada je neophodno. Od 17 časova zabrana kretanja opet stupa na snagu.

Na konferenciji za medije u 15 časova juče je potvrđeno da su registrovana 292 nova slučaja koronavirusa, i da je preminulo još 7 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se broj testiranih povećava iz dana u dan i dodao da očekuje da u toku ove nedelje taj broj na dnevnom nivou bude 1.500.

Darija Kisić Tepavčević iz "Batuta" istakla je da je 160 zdravstvenih radnika pozitivno, dok je direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić rekao da su uspeli da spreče da rezultati u toj ustanovi budu mnogo gori.

Sa bolničkog lečenja otpušteno je do sada ukupno 178 pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa.

Sa klinike "Dragiša Mišović" stižu dobre vesti: najmlađi pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji V. B. izlečen je i otpušten sa odeljenja pedijatrije.

Na severu KiM registrovano je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima su i dva iz Zubinog Potoka, što je prvi znak da inficiranih ima i u toj sredini.

Podsećamo da je tokom radnih dana kretanje zabranjeno od 17.00 do 5.00 časova, osim za one koji imaju dozvole nadležnih.

Vlasnici pasa mogu da svoje ljubimce prošetaju i za vreme zabrane kretanja, i to od 23.00 do 01.00 najdalje 200 metara od mesta prebivališta odnosno boravišta.