Ruski vojni stručnjaci uključili se u borbu protiv koronavirusa u Srbiji

Ruski vojni sručnjaci, koji su stigli u Srbiju radi pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa, počeli su danas sa aktivnostima na dezinfekciji prostora i posetili su zdravstvene ustanove u više gradova u Srbiji.

Prema usaglašenom planu za angažovanje, jedinice ABHO sa tehnikom posebne namene izvršile su dezinfekciju na oko 65.000 kvadratnih metara u prostorijama i oko zdravstevnih ustanova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Među prvim ustanovama izvršena je dezinfekcija u porodilištu Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" i Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" u kome su smešteni pacijenti srednje i teže oboleli od kovid 19.

U prvoj fazi ruski lekarski timovi vrše analizu epidemiološkog stanja i konsultacije sa srpskim kolegama radi detaljnog upoznavanja sa zdravstvenom situacijom, a uskoro će i neposredno pružati medicinsku pomoć obolelima od virusa korona.

Za mesto specijalne obrade tehnike posle akcija dezinfekcije određen je prostor u krugu Vojnomedicinske akademije.

Ruski vojni stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim ima lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke. 

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske opreme, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja kovida 19.