Više od hiljadu zaraženih koronavirusom, još 5 osoba preminulo, među njima i državni sekretar

U poslednja 24 sata još pet osoba preminulo je od Kovida-19 u Srbiji, a ukupan broj umrlih je 28. Među preminulima je i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Branislav Blažić. Registrovano je još 160 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj zaraženih 1.060.

20.55 – Na beogradski aerodrom danas su sletela još dva aviona sa medicinskom opremom koju je Srbija obezbedila. EU je finansirala troškove letova kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći u hitnim situacijama, navodi se u zajedičkom saopštenju Miistarstva za evropske integracije i
Delegacije EU u Srbiji. 

22.50 – Generalni direktor Opšte bolnice u Ćupriji Slobodan Gajić pozitivan je na koronavirus, potvrđeno je Tanjugu u toj ustanovi.  

21.49 – Imunolog Srđa Janković je reako za RTS da moramo da budemo spremni da će svako doći u situaciju da zna nekoga ko je zaražen i da je pandemija jednostavno takva

21.43 – Upoznavanje navika koje preveniraju zarazne bolesti koristiće nam ubuduće i spasiće živote, rekla je direktorka klinike "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a.

21.39 – Iz kosovskog instituta za javno zdravlje saopšteno da su registrovali 13 novih slučajeva obolelih od Kovida-19. Broj ukupno zaraženih u sredinama nastanjenim ALbancima je ukupno 125. 

20.35 – Vlada ne može da donese nijednu odluku koja će da bude efikasna ako svako ne shvati da je karika u lancu i koliko je bitna uloga svakog pojedinca, rekla je zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepvačević gostujući u specijalnoj emisiji na RTS-u. 

20.20 – Na beogradski aerodrom sleteo još jedan avion koji je nosio medicinsku pomoć iz Kine. Reč je o sredstvima namenjenim Ministarstvu odbrane. Avion je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vulin.  

19.45 – Do sada je podneto oko 2.500 prijava protiv ljude koji su prekršili mere zabrane kretanja, naveo je Stefanović i dodao da najveći broj građana poštuje mere koje država donela i zahvalio im se na tome.

19.43 – Stefanović je zamolio građane da ne nasedaju na lažne vesti i da ih ne šire, već da prate odluke Vlade Srbije.

19.40 – Beograđanin koji je na društvenim mrežama širio lažnu vest o uvođenju 24-časovne zabrane kretanja nije autor te vesti, već je prvi objavio. On je tu informaciju dobio od supruge koja radi u jednom od ministarstava, a koja nije autorka te vesti već je saznala od nekoga, a istražićemo od koga, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

17.15 – Sutra u 18 sati sastanak oba krizna štaba posle kojeg se predsednik Vučić obraća javnosti. 

16.27 – Vlada je odlučila da se u cilju sprečavanja širenja koronavirusa zatvore sve kladionice, kockarnice, frizerski i kozmetički saloni.

16.00 – Srpski scenario zavisiće od tri karike – od struke, mera i građana. Svaka karika je podjednako važna, poručuje doktorka Ivana Stašević Karličić.

15.45 – Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da je među preminulima od posledica koronavirusa i državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić

15.38 - U bolnici Narodni front sedam zdravstvenih radnika je imalo pozitivan nalaz na koronavirus, naveo je epidemiolog Predrag Kon. 

15.16 – Mala je verovatnoća da će biti nekog grada u našoj zemlji koji će biti pošteđen ove bolesti ako i dalje nastavimo ovako da se ponašamo, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

15.12 – Sutra će biti održani sastanci kriznih štabova da vidimo da li možemo još više da omogućimo prevenciju ove bolesti, ali bez obzira na to kakve god bile mere mi ne možemo da uspemo ukoliko svako od nas ne prezume svoju ulogu u sprečavanju širenja infekcije, navodi Kisić Tepavčevićeva. 

15.10 – Narednih dana još će se intenzivnije raditi testiranja kako bi se sprečilo širenje bolesti, kaže Kisić Tepavčevićeva i dodaje da brojke neumoljivo pokazuju gde smo i koliko smo doprineli da se ova bolest nesmetano širi.  

15.08 – Do sada je preminuo 21 muškarac i sedam žena. Smrtnost na današnji dan iznosi 2,64 odsto.

15.07 – Svih pet preminulih su muškarci, prosečne dobi 61,2 godine i svi su imali pridružena stanja koja su doprinela fatalnom ishodu, navela je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

15.05 – Hospitalizovano je ukupno 648 pacijenata. Na respiratorima su ukupno 72 osobe – 10 na Klinici za infektivne i tropske bolesti, jedna u KC Niš na Klinici za infektivne bolesti, šest u KC Vojvodine, devet u KC Kragujevac, 15 u KBC "Dragiša Mišović", devet na Klinici za pulmologiju KCS, 12 u KC Niš u staroj zgradi hirurgije i 10 KBC Zemun.

15.04 – Još pet preminulih od Kovida-19. Ukupan broj preminulih od ove bolesti u našoj zemlji je 28, saopšteno je na konferenciji za novinare.

15.01 – Još 160 zaraženih koronavirusom, ukupno 1.060. 

14.50 – Državni sekretar u Vladi Srbije, koji je bio hospitalizovan 24. marta, preminuo je od posledica zaraze koronavirusom, potvrđeno je Tanjugu iz dva izvora.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba, od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi koronavirus.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" do sada je ukupno 4.371 testirana osoba ispunjavala kriterijume definicije slučaja. 

Širom zemlje otvaraju se ambulante za Kovid-19 pri domovima zdravlja i radiće od 7.00 do 22.00. Pregled ne mora da se zakaže telefonom.

Građanima će u objektima koji su namenjeni samo za pacijente sa simptomima Kovida-19 biti urađena dijagnostika – merenje temperature, krvna slika, rendgen. Dobiće mišljenje lekara uz savet šta mogu dalje da preduzmu.

U Srbiji je počeo da radi Test samoprocene na Kovid-19, a sistem funkcioniše na bazi jednostavnog ulogovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice, objavila je predsednica Vlade Ana Brnabić na Tviteru.

Na Beogradskom sajmu trenutno je 49 pacijenata. Osamnaest je otpušteno i biće u kućnoj izolaciji još četiri nedelje.

Vojska danas počinje da postavlja krevete u Hali sportova na Novom Beogradu, sutra će postaviti u Pioniru, a u subotu u Areni. U Vladi Srbije rečeno je RTS-u da će o eventualnom uvođenju 24-časovne zabrane kretanja građani biti upoznati najmanje 48 časova unapred.

Uhapšen je V. P. (1986) iz Beograda zbog sumnje da je na Tviteru širio lažnu vest da će danas biti uveden 24-časovni policijski čas. U Vladi Srbije rečeno je RTS-u da će o eventualnom uvođenju 24-časovne zabrane kretanja građani biti upoznati najmanje 48 časova unapred.