Najviši rast broja zaraženih koronavirusom do sada, još 81 slučaj u Srbiji

Još 81 osoba je pozitivna na koronavirus, pa je ukupan broj zaraženih u Srbiji 384, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare. To je najviše registrovanih slučajeva za jedan dan, ali najveći broj među njima nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja. U Srbiji su zabeležene četiri žrtve Kovida-19, pošto je preminula žena koja je bila radnik Doma zdravlja u Nišu.

21.15 - Koronavirus može da otključa naše ćelije i uće u njih. Dok nije imao ključ, mogao je samo da kuca na zatvorena vrata, rekao je doktor Srđa Janković.

21.05 - Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve koji ne spadaju u rizičnu grupu u vezi sa koronavirusom da se prijave da budu volonteri.

19.50 - Kineski stručnjaci, lekari koji su došli da pomognu srpskim kolegama da se izbore sa koronavirusom, kažu za RTS da su veoma dobre i efikasne mere koje je Srbija preduzela i da Kovid-19 može da se izleči.

18.25 - Na Kosovu i Metohiji još osam ljudi zaraženo je koronavirusom, ukupno 71 osoba. Prema navodima nadležnih, novozaraženi su iz kategorije "slučajevi kontakta", od kojih su četiri iz okoline Mališeva, tri iz Prištine, a jedan je iz okoline Vučitrna.

17.55 - Gradonačelnik Zoran Radojičić poručio je Beograđanima da ćemo ovu borbu dobiti i da su ključ mudrost i hrabrost.

17.15 – Pripadnici MUP-a pozivaju zainteresovane da im se kao volonteri pridruže u pružanju pomoći sugrađanima starijim od 65 godina i drugim rizičnim grupama stanovništva.

17.00 – Počela zabrana kretanja svih građana, a mera traje do pet sati ujutru.

16.55Policija u Valjevu uhapsila je i ugostitelja i goste kafića zbog sumnje na nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. 

15.45 – Planiran je dolazak zdravstvenih radnika iz dijaspore, to je nešto što se očekuje u narednom periodu, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

15.32 – Povećan broj testiranja se tek planira, ali će socijalna izolacija ostati osnova borbe protiv koronavirusa, napomenula je Kisić Tepavčevićeva i dodala da masovno testiranje neće značiti ništa ako zaraženi nastave da se kreću.

15.30 – Članovi porodica zaraženih neće biti smeštani na Sajam, već samo inficirani ljudi, objasnio je Kon.

15.25 – Kisić Tepavčevićeva je naglasila da će kolektivni smeštaj na Sajmu sprečiti da se infekcija unese u porodicu. Istakla je da svi pacijenti koji će tamo biti smešteni moraju da shvate da je to najbolja odluka i da se time sprečava širenje infekcije na članove porodice.

15.20 – Kon je rekao da uslovi na Sajmu treba da se upristoje, da se naprave posebni manji prostori, da svaki krevet ima natkasnu, mora da se obezbedi higijenski minimum i očekuje da će to tako biti.

15.15 – Oboleli sa blagim simptomima Kovida-19 biće smešteni na Sajam, rečeno je na konferenciji za novinare.

15.10 – Kisić Tepavčevićeva je istakla da se većina zaraženih zdravstvenih radnika nije zarazila u zdravstvenim ustanovama i ističe da nije došlo do širenja epidemije u bolnicama.

15.05 – Od juče u 15 časova, na koronavirus je testirano 245 ljudi, pozitivna je 81 osoba, što je do sada najviše, ali najveći broj među njima nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja, navela je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

15.00U Srbiji su koronavirusom zaražene 384 osobe, saopštio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare.

U Srbiji je registrovana još 81 osoba pozitivna na virus korona, a ukupno su 384 potvrđena slučaja virusa, saopštio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je, na redovnoj konferenciji za novinare, rekao da su hospitalizovana 203 pacijenta.

Od tog broja, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KCS, dok je 131 pacijent u KBC "Dragiša Mišović", 10 na Klinici za pulmologiji, a dva pacijenta u Valjevu.

Na respiratoru su 24 pacijenta, i to po četiri u KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro na Infektivnoj klinici KCS, dvoje u KBC "Dragiša Mišović", a jedan na pulmološkoj klinici, naveo je Kon.

Najviše zaraženih u Beogradu, Nišu i Valjevu

Od ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa, najviše je u Beogradu – 158, Nišu 40 i Valjevu 38, saopštila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Navela je da smo juče imali 21 osobu na respiratorima, a sada 24 osobe.

Kisić Tepavčevićeva je rekla da će se redovno na konferencijama za novinare davati informacije o topografskoj distribuciji obolelih i da je koronavirus sada prisutan u 21 gradu.

Kaže da je očekivano da u Beogradu ima najviše potvrđenih slučajeva pošto je to najveći grad, ali da Niš i Valjevo nisu slične veličine, a proporcionalno imaju sličan broj obolelih. Slede Novi Sad sa 21, Čačak 13, Kragujevac 12 i Kruševac i Ćuprija po 10.

Žena koja je bila radnik Doma zdravlja u Nišu preminula je od Kovida-19. Ona je četvrta žrtva bolesti izazvane koronavirusom u Srbiji.

Danas je počela distribucija 2,5 miliona maski apotekama.

Od koronavirusa do sada je izlečeno 15 osoba, među kojima i jedna devojka, koja boluje od dijabetesa.

Prekršajne kazne za one koji ne poštuju mere zabrane ograničenja kretanja u vreme važenja vanrednog stanja kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a mogu da budu zamenjene i zatvorskim kaznama.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da se priprema veliki i ozbiljan paket mera za privrednike i najavio je da će se uložiti više milijardi evra u privatni sektor.