Читај ми!

Без награде у години јубилеја

Ове године неће бити додељена Андрићева награда за приповетку. Председник жирија Александар Гаталица рекао да су понуђене збирке квалитетне, али да ниједна не заслужује да добије то призњање у години када се обележава 50. годишњица доделе Нобелове награде Иви Андрићу.

Андрићева награда за приповетку ове године неће бити додељена, први пут од установљања награде 1975. године, саопштио је жири.

Председник жирија Александар Гаталица рекао је да је жири у години Андрићевог јубилеја одлучио да "подигне лествицу", односно да је ове године било добрих збирки приповедака, али да ниједна није заслужила награду.

"Да је била обична година, а не Андрићев јубилеј, жири би доделио награду", рекао је Гаталица у Андрићевој задужбини, и додао да би жирију било лакше да је "рутински доделио награду" као и сваке године.

Гаталица је додао да је жири одлуку усвојио једногласно и да се нису руководили политичким или идеолошким разлозима, него искључиво разлозима уметничке природе.

Навео је да је то други пут да једна од две најзначајније књижевне награде не буде додељена и подсетио да Нинова награда 1959. године није додељена Миодрагу Булатовићу за роман "Црвени петао лети према небу", али због политичких разлога, а да је ове године било речи искључиво о квалитету, без политике и идеологије.

"Хтели смо да пошаљемо поруку и нашим писцима. Ово је опомена и надамо се да ће дати резултате", рекао је Гаталица и додао да писци углавном механички збрајају приповетке у збирке и да је селекција приповедака проблематична.

У жирију су, поред Гаталице, били Михајло Пантић и Слободан Владушић. У ужем избору за награду биле су збирке приповедака Николе Маловића, Ласла Блашковића, Срђана В. Тешина и Андрије Матића.

Андрићева награда додељује се сваке године од када је установљена 1975. године по тестаментарној вољи великог писца.

Ове године се навршава 50 година од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност и 100 година од објављивања његове прве песме, а следеће године навршава се 120 година од рођења Иве Андрића.

Управник Задужбине Иве Андрића Драган Драгојловић подсетио је да је, поводом Андрићевог јубилеја, Народна банка Србије у оптицај пустила кованице од 20 динара са Андрићевим ликом.

Драгојловић је рекао и да је завршена библиографија Иве Андрића и најавио да ће на предстојећем Београдском сајму књига бити објављена Андрићева сабрана дела.

У Архиву Југославије данас је отворена изложба "Иво Андрић у дипломатији", а у четвртак ће у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" бити отворена изложба "Како је тумачен Иво Андрић", ауторки Вуке Јеремић и Драгане Михаиловић.

број коментара 0 Пошаљи коментар