Рекордна сума за Модиљанијеву скулптуру

Скулптура главе жене чувеног италијанског сликара Амадеа Модиљанија продата на аукцији у Паризу за 43,18 милиона евра, што је седам пута више од процене.

На аукцији у Паризу скулптура главе жене, коју је у младим данима извајао чувени италијански сликар Амадео Модиљани (1884-1920), продата за рекордних 43,18 милиона евра, саопштила је кућа Кристи.

Настало између 1910. и 1912. године, ово дело чији је купац желео да остане анониман, постигло је два рекорда - највишу цену за неко уметничко дело продато на аукцији у Француској и светски рекорд за неко Модиљанијево остварење.

Глава урађена у камену, висине 65 центиметара, била је део збирке једног француског колекционара и бизнисмена преминулог 1977. године, пренеле су стране агенције.

"Ова глава је симболична за дело Модиљанија који се у раној младости бавио скулптуром и желео да се супротстави индустријском делу Родена", изјавила је директорка одсека за импресионистичку и модерну уметност код Кристија.

Скулптура главе која је изазвала велику сензацију приликом првог представљана на Јесењем салону у Паризу 1912. године, одредила је каснији Модиљанијев пиктурални опус, казала је она.

Модиљани је познат по сликама на којима је представљао дуга лица са бадемастим очима, танким уснама, дугим носевима и вратовима.

Под великим утицајем Бранкузија ког је упознао у Паризу 1909. године, Модиљани је као и његов узор вајао директно у камену.

Од двадесет и седам скулптура које му се званично приписују, десет се још увек налази у приватним збиркама.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 15. јун 2010, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

fascinantno.

fascinantno. ovo ce vrijediti preko 100mil. za 20-80g.