Читај ми!

Дан Народног музеја, отворена изложба икона "Под златним и плавим небом"

Дан оснивања, 10. мај, Народни музеј обележава отварањем репрезентативних изложби. Поставка "Под златним и плавим небом" - "Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века" представља иконе са ширег подручја Османског царства и суседних земаља.

И 177. годишњицу постојања наша најстарија музејска установа прославља изузетном тематском изложбом. Раскошна је поставка икона грчких мајстора насталих током четвртог века и од 15. до 19. Осим музејског блага предствљен је и вредан рад на конзервацији и рестаурацији.

"Наше наслеђе које ми баштинимо, које ми чувамо у Народном музеју у Београду садржи многе збирке, изванредне предмете светског квалитета. На овој изложби коју представљамо публици имамо много тога што јесте непознато и што никада није виђено пред публиком", каже Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја.

У селекцији ауторке изложбе Бранке Иванић је 147 икона. У Збирци послевизантијске уметности Новог века Народног музеја, иконе грчких сликара су најмногобројније, међу њима је највише остварења велике уметничке вредности. На иконама је најприсутнији лик Богородице.

"Све изложбе се заснивају или на некој хронологији или на стилу односно на типу, тако да сам ја комбиновала та два метода. Овде су те италокритске иконе које су највреднији део колекције. Знају се њихови аутори, њихова прошлост је истражена и позната", наводи Бранка Иванић, ауторка изложбе.

Највећи број грчких икона стигао је у Народни музеј између 1955. и 1975. Осликавају уметничка збивања у византијској култури.

Изложба "Под златним и плавим небом" у Народном музеју је  до 22. августа.