Читај ми!

"Прича о Светом Сави" за најмлађу публику у позоришту "Душко Радовић"

Мало позориште "Душко Радовић" представом "Прича о Светом Сави" најмлађу публику упознало је са животом Растка Немањића – Светог Саве, најмлађег сина жупана Стефана Немање. Текст и режију потписали су Братислав Петковић и Саша Габрић.

Српски принц, монах, игуман, књижевник, дипломата, први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве – пут је којим је прешао Растко Немањић до Светог Саве.

"Показао нам је да у свима нама, у тим дубинама, има нешто много боље и да ми можемо да будемо много ближи тим светлосним бићима него што јесмо. Овде у представи има тај сукоб са оцем и тај тренутак где ми видимо да он постаје тај духовни отац", каже глумац Богдан Богдановић.

Снажну одлуку најмлађег и најперспективнијег сина да се посвети Богу и уместо владара постане монах, родитељи Ана и Немања, тешко су прихватили.

"Њен син је пошао путем духовности и путем образовања. Она је морала са тим да се помири и знала је да га више никада неће видети. Она је то у једном тренутку морала да превазиђе мајчинску бол и да прихвати да је жеља њеног сина уствари најважнија. Он никада не би могао да буде срећан да није ишао својим путем", истиче глумица Александра Анђелковић.

"У тренутку када он као личност има друге планове за свога сина, поступа као прави отац, испоштује вољу свога детета. Не само да га пусти да иде својим путем него му се чак и придружи, остало је све историја", поручује глумац Небојша Љубишић.

Свети Сава је са својим оцем, који се замонашио и добио име Симеон, изградио манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.