Читај ми!

Изложба о проти Вићентију Поповићу у Чачку, изложене и старе и ретке књиге

У Народном музеју у Чачку отворена је изложба о проти Вићентију Поповићу и његовим синовима. Откриће њихове заоставштине јединствен је догађај у културној историји Србије због чињенице да се у њеном саставу налазе старе и ретке књиге. Тако сачуване библиотечке целине ретка су појава, до сада незабележена у провинцији.

Заоставштина проте Вићентија Поповића и његових синова налази се у чачанском музеју више од две деценије. Старе књиге су обрађене и конзервиране, али иако је било доста података о тој породици истраживање није било ни мало лако.

"Податке које је бележио прота Вићентије Поповић у својим белешкама било је врло тешко довести у везу са расположивим изворима пре свега записима и натписима ако смо желели коју деценију или век да историју ове породице померимо уназад", наводи Радивоје Бојовић, историчар и музејски саветник.

Трагајући за првим поменом предака најстарије свештеничке породице у западаној Србији историчар Бојовић каже имао је срећну околност да у Народном музеју у Београду пронађе печат манастира Куманице из 1655. године.

"На наличју тог печата забележено је име другог по старини претка породице Поповић, попа Ђорђа и цела ствар се почела одмотавати", додаје Бојовић.

У заоставштини ове свештеничке породице је библиотека са 250 примерака старих и ретких књига. Неке су уз оружје, иконе, цртеже, албуме, фотографије и документа представљене на изложби у Чачку.

"Изложба је формулисана као сегмент из друштвене историје који обухвата настанак приватне библиотеке, прошлост и значај у друштвеном развоју Чачка ове изузетне породице од 18. до краја 20. века", указује Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку.

Прота Вићентије Поповић почива у порти цркве у Јежевици код Чачка где су се доселили за време Првог српског устанка 1810.