Читај ми!

Доделом награда обележен јубилеј Библиотеке града Београда

На данашњи дан пре 90 година почела је да ради Библиотека града Београда. Обележавање јубилеја почело је, као и сваког 11. јануара, уручењем награда.

У тренутку када је Библиотека основана осим Марије-Илић Агапове било је још неколико библиотекара. Данас, у једној развијеној мрежи са више од 70 објеката ради најмање 140 високо квалификованих библиотекара и готово 70 књижничара. Тања Ивановић је најбоља међу њима у 2020.

Добар библиотекар је за мене онај библиотекар који уме да сачини и изда ту информацију и без обзира у ком сегменту библиотекарства радио за њега су главни читаоци тј. Корисници", каже Тања Ивановић, библиотекар-саветник у Библиотеци САНУ.

Награда за најбољег издавача која носи име по првом издавачу и књижару Глигорију Возаровићу припала је издавачкој кући "Лагуна", која је до сада објавила 5.000 наслова.

"Трудимо се да објавимо чим пре, да пратимо једноставно и светску сцену, да ту будемо актуелни али да на домаћој сцени младим писцима који имају талента дамо и прилику и могућност да се развијају као и оним доказаним да раде оно што најбоље умеју", наводи Дејан Папић, директор "Лагуне".

Прошле године уписано је близу 104 хиљаде чланова, нешто мање него ранијих година. Без обзира на епидемиолошку ситуацију грађани су имали потребу за књигом.

Најчитаније издање страног аутора је дело Елене Феранте "Прича о онима који одлазе и онима који остају". Најактивнији читалац је једанаестогодишњи Денис Рахмановић. Из библиотеке је позајмио и прочитао 300 књига.

"Моја омиљена књига је Перси Џексон и Богови Олимпа. Ту се упушта један дечак са два пријатеља у разне авантуре. Волим да читам Бранка Ћопића "Доживљаја мачка Тоше" и Уроша Петровића", каже Денис Рахмановић.

Повеља за изузетан допринос промовисању књиге, читања и активности Библиотеке припала је Марији Миљевић Рајшић, уредници редакције за културу Радио-телевизије Србије, ауторки ТВ фељтона посвећеном јубилеју Библиотеке.

"Јубилеј Библиотека града Београда обележиће током читаве 2021. специјалном књигом "Бити библиотекар", свечаном академијом и низом различитих акција које треба да укажу на све оно што смо урадили значајно у последњих 90.година", наводи Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда.

Библиотека данас поседује фонд од готово два милиона библиотечких јединица - књига, периодике, картографске и визуелне грађе.