Читај ми!

Век од рођења писца који је хтео да деца уче кроз смех а не кроз плач

Пре једног века, свет је постао богатији за једног од најбољих писаца прича и стихова за малишане. У години у којој се обележава 100 година од рођења Ђанија Родарија, добитника Андерсенове награде, Италијански институт у Србији најмлађе упознаје са славним италијанским писцем – мајстором маште.

"Служити деци, а не служити се децом" говорио је Ђани Родари, аутентични песник, прозаиста и педагог. Да је његов приступ књижевности и васпитавању деце био много напреднији од времена у којем је живео, открива изложба пишчевих илустрованих записа у башти Италијанског института за културу.

Јелена Радовановић из Италијанског института за културу у Београду наводи да је то писац који је преведен на 53 језика у 55 светских земаља.

"Занимљиво за овог писца је то што је он популарност стекао у Италији након што је преведен на стране језике", напоменула је Радовановићева.

Од октобра прошле године у Италији се прештампавају Родаријева дела, а широм света промовише се његов рад.

Тако је у Србији објављена књига "Јасминко у земљи Лагарији", а на Јутјуб каналу одабране одломке читају деца и српски и италијански глумци.

"Био један чича. До Канаде пође. Пола приче прође. У рукама погача и пршута с њом. Готово је с причом", читају деца одломак из Родаријеве књиге.

"Он учи децу да живе у свету у коме нису сви савршени" 

Родари је сматрао да је боље да деца нешто науче кроз смех него кроз плач, а да се на грешкама не учи, већ ствара.

Марија Спасић из издавачке куће ЈЕТИ каже да он просто учи децу да пригрле грешку, да из ње уче, да на њој стварају и да се ње не плаше. "Он учи децу да живе у свету у коме нису сви савршени", наводи Спасићева.

Деца и млади могу послати своје илустрације инспирисане Родаријевим ликом и делом.

Онлајн такмичење траје до 25. октобра. Изложба је отворена до краја новембра, уторком и четвртком од 10 до 15 часова.