Јубиларно 65. Стеријино позорје – Стварност чуднија од маште

После два одлагања, почиње 65. Стеријино позорје. Свечано ће га отворити глумица Бранка Петрић, двострука добитница Стеријине награде.

У 65 година дугој историји, Стеријино позорје је било одложено месец дана, у време НАТО агресије. Ковид 19 донео је вишемесечно одлагање.

У овом тренутку још се не зна да ли ће гости из Загреба и Сарајева стићи у Нови Сад – јер први ће бити тестирани 48 сати пре преласка границе, док друге чека неизвесност мерења температуре, али оно што се зна јесте – да Стеријино позорје почиње.

"Мислим да је важно не само симболички да се Фестивал одржи, због наставка традиције дуге 65 година, већ је то порука да је позориште могуће у ова зла времена, и да сви заједно можемо уживати у врхунским уметничким и културним садржајима, јер само на тај начин живот је живот. Без културе бојим се да то није то", каже Мирослав Радоњић, директор фестивала. 

Такмичарски програм отвара представа "Смедерево 1941" Српског народног позоришта по тексту и у режији Ане Ђорђевић, посвећена настрадалим глумцима у смедеревској експлозији 5. јуна 1941.

У конкуренцији за престижне Стеријине награде још шест представа из Новог Сада, Београда, Сомбора, Суботице.

"Ми смо генерација која није привилегована у односу на генерације пре нас, која је доживљавала много тежа и већа искушења. Ако смо креативни као што тврдимо да јесмо, а живимо од те креативности, прави је тренутак да ту креативност подигнемо на виши ниво и да изнађемо нове начине како ћемо се бавити позориштем", истиче списатељица и редитељака Ана Ђорђевић. 

Стварност чуднија од маште, слоган је Стеријиног позорја, који су организатори осмислили и пре него што је ковид-19 потврдио да су у праву.

А чудна стварност пратиће нас у стопу и наредних дана, све до 4. октобра, када се фестивал завршава, а готово је сигурно, и после тога.