Читај ми!

Анђелко Анушић добитник Андрићеве награде

Андрићеву награду за 2019. годину освојио је књижевник Анђелко Анушић за збирку приповедака “Легенда о в(ј)етром вијанима”, саопштио је трочлани жири у име Задужбине Иве Андрића. У најужем избору било и дело Милана Тодорова “Телефонски именик мртвих претплатника“.

У образложењу жирија наводи се да збирка приповедака Анђелка Анушића уметнички сугестивно даје читав низ људских судбина, изглобљених из свог завичаја и својих живота, в(ј)етром вијаних између изгубљености и неприхваћености.

Истичу да "посебна вредност ове збирке јесте језик који чува све просторне и временске слојеве у којем живе његови јунаци: у лексици и синтакси чува се њихово памћење, али и памћење наше књижевности и културе".

Жири Андрићеве награде радио је у саставу: професор др Александар Јовановић, председник, др Марко Недић и професор др Петар Пијановић, чланови.

Они су детаљно размотрили збирке приповедака и приче објављене током 2019. године, и на завршној седници једногласно су донели ову одлуку о победнику.

Према тестаменту великог писца и добитника Нобелове награде, Задужбина Иве Андрића 1976. године установила је Андрићеву награду за најбољу приповетку, циклус, односно збирку приповедака објављене на српском језику између 1. јануара и 31. децембра претходне године.