Отворен 87. Вуков сабор

Уз спровођење свих епидемијских мера најстарија културна манифестација у нашој земљи, Вуков сабор, свечано је отворена 87. пут. Део програма овогодишњег саборовања у Лозници посвећен је и Доситеју Обрадовићу.

У дворишту Вукове куће, 1933. године одржан је први Сабор у намери да се ода почаст реформатору српског језика. Уз помен који су одржали монаси манастира Троноше, где је Вук учио да пише и чита, мештани су се надметали и у свирању гусала.

"Незаобилазан део саборског програма је и у то време била саборска беседа и бесплатна подела књига народу. Током првобитних сабора позната је чињеница да се делило више хиљада књига током саборске свечаности, а задњи део програма је било народно весеље", истиче историчар Мирослав Терзић.

На овогодишњем сабору уз књижевне вечери и позоришне представе посвећне Доситеју и Вуку, представиће се и Међународни славистички центар, Вукова задужбина и Матица Српска.

Директорка Центра за културу "Вук Караџић" Снежана Нешковић Симић каже да се манифестацијом Вуков сабор указујена значај нашег језика и писма, српске историје, културе, традиције, народних обичаја, и свега што чини наш српски културни идентитет.

"Очувајмо језик, сачувајмо земљу", један је од слогана Вуковог сабора. У његовом родном Тршићу кажу да је чување традиције темељ на којем се гради будућност.

Вуков сабор уписан је у национални регистар нематеријалног културног наслеђа, а кандидат је и за Унескову листу. Завршна свечаност биће одржана 20. септембра на саборишту у Тршићу, а традиционалну беседу ове године одржаће књижевник Јанко Вујиновић.