Антологија "Пре времена чуда", омаж Пекићевој уметности

Поводом 90 година од рођења Борислава Пекића приређена је антологија "Пре времена чуда". Шеснаест домаћих писаца различитих генерација и стилова овако се одужило великану наше књижевности чије су речи и данас актуелне, а дела остају трајна инспирација и баштина.

Књигу отвара документарни запис Филипа Давида о лондонским сусретима са Пекићем, а антологија је уоквирена "Писмима из туђине" Весне Голдсворти.

 

У поглављу "У Пекићевој башти" заступљено је 14 разнородних прича које садржајем и начином приповедања представљају омаже Пекићевој уметности или самог писца претварају у књижевног јунака.

"Тако да смо добили једну књигу у којој се налазе приче о Пекићу, које су углавном писали да тако кажемо, ови мало старији, искуснији писци, а друге приче тематизују Пекићев поетички приступ и Пекићеве теме. А корона се 'побринула' да 'Беснило' буде главни мотив и тиме су се углавном бавили жанровски писци", каже Вуле Журић, приређивач антологије.

Фантазмагорични свет Борислава Пекића, митови и историјске хронике увек су имали исходиште у суочавању са савременим добом и бескомпромисној борби за човеково право на слободу.

"Кад скупите данашње српске писце видите да свако од њих обделава по неки делић тог великог универзума или понеко мало море или неки залив тог великог океана Борислава Пекића", истиче писац Михајло Пантић.

Антологија "Пре времена чуда" објединила је књижевне гласове који су уз Пекића градили свој поетички и етички поглед на свет, било да су га познавали, учили од њега постајући писци било да су га откривали деценијама касније на полицама библиотека.