На бојкот НИН-ове награде позвало 18 писаца

Писци Миро Вуксановић, Владимир Табашевић, Мухарем Баздуљ, Владимир Кецмановић, Емир Кустурица, Дејан Стојиљковић, неки су од 18 потписника отвореног писма јавности у којем од својих издавача траже да своја дела више не пријављују за НИН-ову награду и позивају на њен бојкот, јер је, како тврде, изгубила смисао.

У заједничком писму наводи се да би било најпоштеније да одлуку о најбољем роману донесу критичари који систематски прате савремени домаћи роман.

Према њиховом мишљењу, овогодишњи жири, у саставу Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић, не испуњава те услове.

У писму писци напомињу да не постоје награде које се савршено поштено додељују.

"Нити има жирија за доделу књижевних признања који су беспрекорно компетентни. Не постоје награде за уметничко дело у којима се вануметнички критеријуми, барем у извесној мери, не мешају с уметничким. Ни НИН-ова награда, у својим златним годинама, није била изузетак од овог правила, али су књижевна стручност и интелектуално поштење већине чланова жирија који су о њој одлучивали чинили да вануметнички критеријуми ипак у знатној мери буду подређени уметничким вредностима. Зато је ова награда у својим најбољим годинама имала неспоран реноме. Али та времена су дефинитивно прошла", пише у писму.

Потписници писма су Владимир Кецмановић, Дејан Стојиљковић, Ђорђе Писарев, Емир Кустурица, Игор Маројевић, Лаура Барна, Лидија Јелисавчић Ћирић, Љубица Арсић, Марко Крстић, Милан Ружић, Мухарем Баздуљ, Никола Маловић, Сава Дамјанов, Славиша Павловић, Слободан Владушић и Фрања Петриновић.

Међу потписницима су и добитници НИН-ове награде академик Миро Вуксановић и прошлогодишњи добитник Владимир Табашевић.

"Нејасан критеријум"

У писму се наводи да је нејасан критеријум за избор чланова жирија.

"Већ претерано дуго и претерано често о овој награди одлучују, што стручно, што морално, а најчешће и стручно и морално некомпетентни људи, за које није јасно по ком су мерилу бирани. Од тренутка у ком су недељне новине НИН постале власништво једне иностране приватне компаније, тај негативан тренд приметно расте, да би до кулминације произвољности дошло ове године. Било би минимално коректно да одлуку о најбољем роману српске књижевности донесу критичари који систематски прате савремени домаћи роман. Међутим, овогодишњи жири не испуњава чак ни те услове", пише у писму 18 аутора.

Међу финалистима ове године нашли су се романи "Мулат албино комарац" Стева Грабовца, "Грозота или..." Слободана Тишме, "Yugoslav" Ане Вучковић, "По шумама и горама" Миленка Бодирогића и "Пас и контрабас" Саше Илића.

У писму се, између осталог, наводи да је у складу са саставом жирија, добијен и ужи избор од десет књига, који, част изузецима, и без обзира на то која су дела ушла у најужи избор и које ће бити проглашено добитником, представља "трагикомичан покушај да се поетичка произвољност промовише као идејни плурализам, јалова политичка коректност као слободоумље, а да се провинцијална, колонијална свест прогласи космополитизмом".

"Пошто не можемо да утичемо на одлуке које се доносе у оквиру једне приватне фирме, наш преостали избор јесте да не допустимо да у будућности учествујемо у једној све већој срамоти. Од својих издавача захтевамо да наша дела не пријављују у конкуренцију за НИН-ову награду, а од овог и наредних, вероватно једнако спорних жирија, да их, непријављене, не узимају у обзир. Неминовна пропаст једног, некад релативно слободоумног, а данас готово малоумног признања, тако ће се убудуће одвијати без нас", закључују аутори.

Уредник културне рублике недељника НИН Драган Јовићевић поручио је да колегијум НИН-а одређује чланове жирија за доделу најзначајније домаће књижевне награде.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2020, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

kiselo grožđe

Bojkot potpisuju i oni koji su bili u širem krugu ali nisu prošli dalje, urnebesno :D

(недеља, 19. јан 2020, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

@Промашена тема

Добро, да преформулишемо: зашто су, у ужи избор за најбољи српски роман, ушли само романи штампани латиницом, уз један изузетак?

Је л' овако формулисано у реду?

(недеља, 19. јан 2020, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

промашена тема

@Ћирило
не можеш да знаш којим је писмом написана књига, већ само којим је писмом одштампао издавач.
Нема никакве везе са овом темом.

(недеља, 19. јан 2020, 15:48) - Potpisnik [нерегистровани]

Sjeverna Koreja

Kad pišeš iz Sarajeva i Zagreba, gledaj da izbegneš ijekavicu, pa će neko pomisliti da si domaći.

(недеља, 19. јан 2020, 13:42) - anonymous [нерегистровани]

@Ninova nagrada


А ти нам то тумачиш шта је тих осамнаест писаца хтело да каже? Ниси прочитао да жири сматрају некомпетентним и ирелевантним? Или хоћеш да кажеш да неки власник нечега (неко ко има доста новца) треба да одреди и жири и писце и критичаре - и најбољи српски роман?

(недеља, 19. јан 2020, 12:50) - Ada [нерегистровани]

..

Ostro . Zasto ?

(недеља, 19. јан 2020, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

@Ћирило


То потпада под "трагикомичан покушај ... да се провинцијална, колонијална свест прогласи космополитизмом"!

(недеља, 19. јан 2020, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Ninova nagrada

Dobar pisac je poput proroka u svom selu. Cak i u Bibliji se spominje da je tesko biti prorok u svom selu. Veliki pisci su dobijali nagradu NIN kada su kritikovali sopstveno selo, drustvo, itd. Pa su onda drzavnougodni pisci i kriticar napali te velike pisce, da su neki vratili nagradu. Onda je 90tih NIN-ova nagrada samo dodjeljivana piscima koji nisu ni A rekli protiv rezima, drustva, itd. I sada se javljaju pisci, kriticari (njih 18) koji bi opet hteli da NIN "padne" u 90te koje su bile gore nego u doba SFRJ. I zele samo da se pise iskljucivo pozitivno o nama, a negativno o drugima. Nesto poput Kimovog rezima u Sjev. Koreji.

(недеља, 19. јан 2020, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

Ћирило

Мени је застрашујуће то што је од 10 књига у избору само ЈЕДНА написана ћирилицом!!!