Отворен српски штанд на сајму књига у Техерану

Писац и академик Горан Петровић отворио је Штанд Србије и манифестацију "Дани Србије", у оквиру међународног Сајма књига у Техерану.

Горан Петровић је рекао да, за разлику од Гугла где рачунате на милион одговора када напишете једну реч, писац рачуна макар на само једног читаоца када укуца цео роман у бело поље на екрану компјутера.

"Велики испит за сваког писца је да ли његово дело и да ли књижевност којој припада функционише на неком страном језику или у некој другој култури, у рукама читалаца који имају различита животна искуства. То представља крајњу степеницу у размени између два језика и две културе, а заправо се ради у основи о нечему што је веома једноставно, а то је размена људских осећања", рекао је Петровић Танјугу.

Истиче да је Сајам књига, на коме је Србија почасни гост, истовремено и свечаност и вашар.

"Обрадовало ме је што наш штанд лепо изгледа и надам се да ћемо овде пронаћи макар тог једног новог читаоца за српску књижевност", рекао је Петровић.

Програмски организатор представљања Србије на Сајму књига у Техерану је Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" у Београду.

Директор библиотеке Александар Јерков рекао је Танјугу да установе културе не служе саме себи, већ да пренесу снежне поруку да Србија постоји и да постоји онолико дуго колико постоји њена култура да нас окупи око себе и учини наш опстанак смисленим.

"Потрудили смо се у изузетно тешким околностима и донели у Техеран најбоље што имамо. Дошли су одлични писци, публика ће имати прилике да се упозна са вредним књигама из српске културе. Стигли смо у земљу која жели да нас упозна и зато ћемо овде представити нашу историју и културу од Светог Саве до данас", рекао је Јерков.

Нагласио је да је Србија, као почасни гост Сајма књига у Техерану, донела дух модерности.

"Важно је да упознајемо људе и културу о којој недовољно знамо. У Ирану живи 80 милиона људи који чврсто верују у себе и волео бих да они знају шта је Србија и да наша земља има велики књижевност", рекао је Јерков.

На сајму дела - Црњанског, Селимовића, Караџића... 

Организација и техничка реализација националног штанда Србије у Техерану поверена је Удружењу за креативну индустрију привредне коморе Србије.

Мирко Прља секретар Удружења рекао је Танјугу да је Привредна комора до сада, укључујући и представљање у Техерану, реализовала 48 штандова Србије на различитим сајмовима књига по свету.

"Овај пут смо имали јако захтевне услове за реализацију оваквог догађаја јер смо у земљи и култури које су јако удаљене од Србије. Књига није само културно добро већ и роба, па је јако важно да се представимо у земљи која има 80 милиона становника и јако образовану нацију. Ово представљање је и продор на тржиште Ирана, што је главни задатак Привредне коморе Србије", рекао је Прља.

Отварању штанда Србије присуствовали су и министар културе и информисања – Владан Вукосављевић, директор Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, писац и новинар Мухарем Баздуљ, песник и приповедач Дејан Алексић, представници Привредне коморе Србије.

Штанд Србије на Сајму књига у Техерану простире се на 150 квадрата и на њему су, између осталог, представљена дела великана наше књижевности, као што су - Милош Црњански, Меша Селимовић, Данило Киш, Доситеј Обрадовић и Вук Стефановић Караџић. 

Сајам књига у Техерану је најзначајнији културни догађај у Ирану, на којем у просеку учествује око 2.500 домаћих и 600 страних издавача.

број коментара 0 Пошаљи коментар