Пријем поводом отварања Музеја савремене уметности

Влада Србије и Музеј савремене уметности приредили су вечерас пријем поводом отварања реконструисане зграде тог Музеја, који је после десет година, отворио своја врата за посетиоце. Тимски рад за добробит друштва, као што је био случај око поновног отварања МСУ-а, оно је за шта се залажем у влади, истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Пријему у Пословном центру "Ушће" присуствовао је председник Србије Александар Вучић, а окупљенима се обратила премијерка Ана Брнабић.

Тимски рад за добробит друштва, као што је био случај око поновног отварања Музеја савремене уметности, оно је за шта се залажем у влади и једини начин на који треба да градимо уметност, образовање и друштво у целини, истакла је председница Владе Србије.

Брнабићева је на пријему, после којег су упаљена декоративна светла око Музеја и тако обележено званично отварање ове културне институције, истакла да је култура у фокусу владе и њених стратешких усмерења, те да су улагања у културу кључна за напредак и раст нашег друштва.

Важно је, како је додала, да градимо генерације које ће бити креативне, имати развијену мисао.

Премијерка је рекла да је неизмерно задовољна што је у прилици да поздрави присутне овако лепим поводом, те да је пресрећна што су завршени радови и грађанима враћен простор за уживање у врхунској савременој уметности Србије и бивше Југославије.

"Претходна влада је успела да доведе у ред реконструкцију Музеја, уз подршку тадашњег премијера Александра Вучића, а поносна сам што имамо овако модеран музеј, зграду изграђену по најновијој музеолошкој технологији, са монтажним зидовима који се померају, по најбољој светској технологији", објаснила је Брнабићева.

Указала је да је отворен простор на пет нивоа Музеја који је био и поново постаје симбол и понос нашег главног града, понос свих грађана Србије.

Изразила је задовољство што је ова недеља била у знаку културе, подсећајући на Галерију Матице Српске, која је завршена после 10 година сталних радова.

Брнабићева је похвалила компанију "Таркет" што је Матици Српској поклонила 83 уметничка дела од националног значаја.

"Данас смо сви заједно урадили још једну велику ствар, уместо подела и такмичења, сујете који су присутни у друштвеном, политичком, привредном и другим сегментима друштва, на пројекту отварања Музеја, удружила су се три велика уметничка бренда – Музеј савремене уметности, Београдски фестивал игре и Београдска филхармонија. То је Србија за коју се ја залажем", рекла је премијерка, додајући да је тимски рад важан за напредак друштва.

Истакла је да ће већ од сутра фокус владе бити усмерен на завршетак Народног музеја, као и дигитализацију установа културе широм Србије, како би најширој публици представили сва уметничка дела.

"Свом снагом радимо и на планирању и изградњи нове концертне хале, још једног пројекта којим ће се Србија моћи поносити. Све ово показује да је култура у фокусу владе и њених стратешких усмерења. Улагање у културу кључна је за раст нашег друштва", поручила је Брнабићева.

Нагласила је да је важно да се најмлађи доведу у музеј како би одрастали уз уметничка дела најбољих уметника са простора бивше Југославије, а уметнике је позвала да стварају јер сада имају кућу у којој могу да излажу.

Вршилац дужности директора музеја Слободан Накарада рекао је да данас, када су после деценијске паузе отворена врата Музеја, може приближно да зна како се осећао Миодраг Протић, када је 1965. године отворио МСУ.

"После данашњег успешног дана могу да кажем да нас љубитељи уметности нису заборавили. Будући да наша кућа никада није престала са радом и изложбеним активностима захвалио бих се претходницима који су били на челу музеја што су сви заједно успели да сачувају ову престижну институцију", рекао је Накарада.

Захваљујући томе, навео је, колекција уметничких дела непрестано је увећавана.

Накарада је рекао да је сада, када је обнова завршена, зграда урађена по најсавременијим музејским стандардима, који дају могућност за одржавање највећих изложби.

"Поновно отварање Музеја савремене уметности, и најављено отварање Народног музеја могло би да буде прекретница у разумевању истинске важности коју уметност има", закључио је Накарада, захваливши држави на помоћи.

МСУ после 10 година отворен за посетиоце

Данас је отворена изложба "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности".

На пет нивоа Музеја изложено је 300 дела, која су обележила период од почетка 20. века до данас. 

Изложба је структурирана као низ од 18 секвенци, слободно груписаних око хронолошке осе која прати историјски развој уметности у Југославији и Србији у периоду дужем од једног века. 

Термин "секвенце", преузет из филмске терминологије, овде се односи на уметничке правце, тенденције и покрете. Аутор концепције је др Дејан Сретеновић, а кустоси изложбе су и мр Мишела Блануша и др Зоран Ерић.

До 27. октобра предвиђен је и пратећи програм који чине перформанси кореографа Јакопа Годанија у извођењу српских играча и чланова Дрезден Франкфурт компаније, наступи диригента Хајнца Карла Грубера, сопрана Браниславе Подрумац и диригента Габриела Фелца.

У плану је да се поставка не мења до лета следеће године.

Зграда Музеја савремене уметности, дело архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић, грађена од 1960. до 1965. године, затворена је 2007. када је отпочела реконструкција и адаптација. 

Обнова те реперзентативне зграде подразумевала је уређење подрумских просторија (депоа, радионица, атељеа за конзервацију и економата), сређивање крова, измештање енергетског блока из зграде музеја у засебан објекат, комплетно уређење ентеријера, замену инсталација и обнављање фасаде. 

Музеј је након ових радова добио простор и опрему за излагање и презентовање уметничких дела у складу са светским музеолошким стандардима и представља паметну зграду у којој је све компјутеризовано. 

Колекција Музеја савремене уметности формира се још од 1958. године, данас броји више од 8.000 дела.

Остали аутори: Драгана Ракочевић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 20. окт 2017, 22:21) - Ognjen. Popovic [нерегистровани]

Ponos

Konacno docekasmo povratak u zivot ovog divnog zdanja!!!