Паскаљевићев "Медени месец" на Мостри

Копродукција "Медени месец" Горана Паскаљевића на престижној Мостри, филмском фестивалу у Венецији. Филм је у селекцији "Великани филма", што аутор сматра добром шансом за продају у целом свету.

На престижном Венецијанском филмском фестивалу, који почиње сутра, Србију ће представљати ново остварење редитеља Горана Паскаљевића "Медени месец".

Филм српско-албанске продукције, који је делимично сниман и у јужној Италији, имаће светску премијеру 5. септембра, у оквиру селекције "Ауторски програм", а после ће бити представљен и публицу у Торонту у оквиру програма "Великани филма".

Ово је пети Паскаљевићев филм на Мостри, а његова остварења била су и у програмима канске и берлинске филмске смотре.

"Медени месец" је његов четврти филм који се приказује у селекцији "Великани филма", што аутор сматра добром шансом за продају у целом свету.

"Медени месец", прва српско-албанска копродукција

Филм је својеврсни пионирски подухват, као прва копродукција у историји кинематографије између Албаније и Србије, а Паскаљевић је сценарио урадио у сарадњи са албанским сценаристом Гецом Перметијем.

"Медени месец" чине три приче - албанска и српска прича о два млада пара који живе у условима који им нису наклоњени и желе да оду у западну Европу, и трећа прича која их затиче пред вратима Европе.

Млади Албанци иду бродом у Италију, са уредним визама, а српски пар иде по позиву у Беч, преко Будимпеште. Кроз њихове судбине аутор говори о односу Европе према јужном Балкану.

Филм подржао Национални филмски центар Албаније, који је доделио знатна средства, као и наше Министарство културе.

Домаћа премијера заказана је за 24. новембар, у Центру "Сава", док ће дистрибуција бити скромна, са само две-три копије.

Венецијански међународни филмски фестивал, 66. по реду, ове године се одржава од 2. до 12 септембра, а у оквиру осам селекција биће приказано око 90 филмова из 27 земаља.

број коментара 0 Пошаљи коментар