Читај ми!

Вујчићу награда "Бранко Миљковић"

Никола Вујчић овогодишњи је добитник награде "Бранко Миљковић" за књигу песама "Докле поглед допире". Награде су радост, али и обавеза, а најлепше су оне које носе имена песника, каже Вујчић.

Награда "Бранко Миљковић" ове године припала је Николи Вујчићу из Београда за књигу песама "Докле поглед допире".

"Најбоље је кад је песма цела лепа. Али, добро је и кад у њој заискре стихови. Кад налетиш на неку слику, уђеш у њу и дуго, дуго, не можеш да се вратииш", стихови су из награђене збирке овогодишњег добитника награде.

Никола Вујчић живи и ради у Београду, и дуго је присутан на нашој песничкој сцени. До сада је објавио десет књига поезије, а награде су за њега, како каже, радост, али и обавеза, а најлепше су оне које носе имена песника.

Теме његових песама су свакодневне ситнице, али и оне опште, универзалне ствари, као ватра, земља, вода.

"Мислим да су то неисцрпне теме, и да се кроз те теме песник може најбоље изразити, и не само да се може иразити, то су и теме које су свакодневно присутне не само у песнику, него и у сваком понаособ", каже Вујчић.

Аутор кроз рафинирани лирски израз у песмама говори о смислу, суштини и путу човека од детињства до смрти.

Дубравка Ђурић, председница жирија, каже да победничка збирка има универзалну поруку и да комуницира са људима који имају различите сензибилитете и очекивања од поезије.

Неки од ранијих добитника кажу да су их награде само додатно инспирисале да стварају.

Милан Орлић, добитник награде 1998. године, каже да ако награда може да подстакне аутора на стварање и да га мотивише на неки дубљи и интензивнији песнички рад, онда је обавила своју функцију.

"Сви смо читали дела Бранка Миљковића, и то страсно. То је био један нови глас, и тај одјек се може препознати код готово свих песника из те генерације, као један фини, дубоки одјек", каже Гојко Ђого, добитник награде 2002. године.

Међу досадашњим добитницима награде "Бранко Миљковић" су и имена као Оскар Давичо, Васко Попа, Стеван Раичковић. Занимљив је и податак да су за протеклих 40 година, ову награду добиле само две жене: Ана Ристовић и Марија Шимоковић.

Иначе, у нишкој галерији "Синагога" отворена је и изложба посвећена Бранку Миљковићу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 14. окт 2011, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Честитам!

Искрено честитам господину Вујчићу.