Спомен-плоча Бати Стојковићу

На Летњој позорници у Врњачкој Бањи, откривена спомен-плоча глумцу Данилу-Бати Стојковићу. Спомен-плоча дело је академског вајара Драгише Обрадовића, а открили су је глумци Милорад Мандић Манда, Бранимир Брстина, Милан-Цаци Михаиловић и Љиљана Драгутиновић.

Спомен-плоча глумцу Данилу-Бати Стојковићу (1934-2002) откривена је на Летњој позорници у Врњачкој Бањи, где је у току Фестивал филмског сценарија.

Рељефни портрет Данила Бате Стојковића откривен је у склопу дводневне манифестације посвећене том глумцу, која се ове године одржава први пут, на иницијативу његових колега и пријатеља из Врњачке Бање, у коју је радо долазио са супругом Олгом.

Сваког 11. августа, на дан рођења великана српског глумишта, биће организована манифестација Дани Данила-Бате Стојковића.

Спомен-плоча дело је академског вајара Драгише Обрадовића, а откриле су је Стојковићеве колеге, глумци Милорад Мандић Манда, Бранимир Брстина, Милан-Цаци Михаиловић и Љиљана Драгутиновић.

Милан-Цаци Михаиловић, који је Стојковића упознао 1972. године у "Атељеу 212", рекао је на свечаности да је код његовог старијег колеге посебно фасцинантно било то што никада није отказивао представе, чак ни у најтежим животним ситуацијама.

Једну од последњих представа, Корешподенцију, Данило-Бата Стојковић одиграо је 5. фебруара 2002. године, на сцени "Атељеа 212", када је већ био тешко болестан, рекао је Михаиловић.

Оснивач манифестације Никола Џамић и председник општине Врњачка Бања Зоран Сеизовић рекли су да се надају да ће тај програм постати традиционалан и да ће допринети памћењу лика и дела угледног српског глумца.  У склопу манифестације, у ресторану "Србија", у Врњачкој Бањи, током два дана, глумци су припремали специјалитете које је волео да једе Бата Стојковић.

Летња позорница у Врњачкој Бањи, од ове године, носи име Данила-Бате Стојковића, а у том отвореном биоскопу приказан је и документарни филм о његовом животу и раду Истински и страсно, у режији Милана Никодијевића.

Многе незаборавне улоге

Данило-Бата Стојковић рођен је 1934. године у Београду, а глумом је почео да се бави још током гимназије.

Остварио је многе незаборавне улоге, у представама: Професионалац, Клаустрофобична комедија, Дипломци, у филмовима: Балкански шпијун, Чувар плаже у зимском периоду, Пас који је волео возове, Варљиво лето, Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг и многим другим.

Последњу представу, Професионалац, играо је 13. фебруара 2002. године, на сцени Звездара театра у Београду, само за глумце Словенског народног гледалишча, који су у Београду гостовали осам дана.

Овогодишњи, 34. фестивал отворен је у уторак увече, на Летњој позорници у Врњачкој Бањи, премијерном пројекцијом филма Жена са сломљеним носем Срђана Кољевића.

За главне фестивалске награде такмичиће се седам домаћих филмова, а од ове године, публика ће моћи да погледа и посебан програм филмова балканских редитеља Преко плота, као и традиционални програм студентских остварења Млади лавови.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 13. авг 2010, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

bata stojković

Izniman, briljantan glumac! Ne znam koju njegovu ulogu navesti kao posebnu, sve su takve. Takvih više nažalost nema. Gledala sam ga posljednji puta 2000. godine na festivalu Malih scena u Rijeci, odličan kao i uvijek. Pozdrav iz Rijeke!

(петак, 13. авг 2010, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

odgovor anonimnom 'umetniku'

Ko ste Vi da procenjujete kvalitet reljefa sa likom Bate Stojkovića? Da li ste videli reljef ili ocene dajete na osnovu loših fotografija?

(четвртак, 12. авг 2010, 20:44) - Umetnik [нерегистровани]

BATA STOJKOVIC-ZIV I POSLE ZIVOTA


Postujem veliko ime srpske scene - Batu Stojkovica,sva savrsena ostvarenja koja je pruzio publici na uvid,i smatram da zasluzuje mnogo vise od ``lika prikazanog u reljefu``(u okviru Dana Danila-Bate Stojkovica).
Da li je ovo zaista njegov lik? Autor likovnog umetnickog dela, kojem je dozvoljeno da realizuje Projekat Reljef Bate Stojkovica,treba ukazati na inverznu perspektivu kojom se sluzio pri izradi istog, verovatno neosnovano? Molim sve srpske likovne kriticare da svoja zapazanja iznesu javnosti, jer mislim da je bruka to sto VELIKANA SRPSKE GLUME Batu Stojkovica ``krasi`` ovakav nestrucno urdjen reljef?

(четвртак, 12. авг 2010, 14:04) - Toeknee [нерегистровани]

Bubuleja

Čkalja, Mija,Paja,Bata,Zoran Radmilović...

Ne bi bilo loše napraviti neki muzej voštanih figure gde bi nas figure ovih velikana potsećale na njih i čuvale ih od zaborava.

(четвртак, 12. авг 2010, 12:07) - Богдан [нерегистровани]

Геније

Био је људина, gledajuћи га, кориснији од свих "азепама"

(четвртак, 12. авг 2010, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Velikan jugoslovenske kinematografije! Eh, kako je nekad lepo bilo! Covek se mogao nasmejati dosetkama i komentarima pojedinih komicara! Kako su to bila normalna i zdrava vremena, o, Boze!