Отворен 30. Београдски џез фестивал

Украјински саксофониста Максим Макс Кочетов, већ неколико година Београђанин и члан Биг бенда РТС, са својим квартетом отворио је у Дому омладине јубиларни 30. Београдски џез фестивал.

Београдски џез фестивал, основан 1971. године, истиче се међу интернационалним дешавањима у Србији јер је најстарији и најугледнији џез фестивал, преноси Танјуг.

Као потврду да ужива највиши реноме на светској џез сцени, у години јубилеја добио је велико признање, примљен је у Европску џез мрежу, као једини из Србије. 

Публици се пре концерта обрато градски менаџер Горан Весић, који је поручио да је фестивал права и истинска вредност Београда.

"Већ ове године, упркос тешкој финансијској ситуацији успели смо да за организацију фестивала издвојимо скоро 40 одсто више средстава него прошле године. То ћемо радити и наредних година и трудићемо се да дамо свој допринос, да помогнемо овим дивним људима који сваке године организују фестивал", рекао је Весић.

Обећао је да ће Град Београд настојати и убудуће да обезбеди средства како би фестивал био све боља културна манифестација, која ће нас одржавати на културној мапи Европе.

В.д. директор Дома Омладине Марко Стојановић истакао је да џез фестивал обележава јубилеј у години јубилеја: 50 година постојања и рада ДОБ-а, 70 година од ослобођења Београда и 100 година од Великог рата,

Како је рекао, ова година је година победе џез музике у Србији, која је одгајала своју публику током 29 претходних фестивала.

Критичар и историчар популарне културе Милан Влајчић, који прати Београдски џез фестивал од оснивања, подсетио је на дугу и сложену историју џез фестивала.

Да није било прекида од 15 година у тешким деведесетим годинама, фестивал би сада имао 44. издање, истакао је Влајчић.

Након свечаних говора и музичког поздрава ументичког директора Миливоја Миће Марковића, квартет Макса Кочетова одржао је концерт у Великој сали ДОБ-а.

Концерт је одржан без публике, само за званице као "загревање" за велику џез фешту на којој ће до 27. октобра наступити најбољи џез уметници из света и Србије.

У препуној сали ДОБ затим је наступио амерички џез трио Children of the Light, велике џез звезде, виртуозни пијаниста Данило Перез, басиста Џон Патитучи и бубњар Брајан Блејд.

Своје оригиналне композиције и аранжмане музике у формацији клавирског трија представили су и музичари чланови квартета Вејна Шортера, по многима најкреативнијег џез састава данашњице.

Након америчког џеза, публици се премијерно представио норвешки трубач, композитор и продуцент Нилс Петер Молваер, један од пионира "џеза будућности". Он повезује џез са бројним жанровима популарне музике (амбијент, хаус, електроника, брејкбит, хип-хоп, рок и поп).

На овогодишњем фестивалу поклонике џеза очекују концерати најактуелнијих џез уметника из САД, Италије, Немачке, Швајцарске, Аустрије, Данске, Португалије и Србије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 26. окт 2014, 15:40) - ;-) [нерегистровани]

Džez iz časa u čas


Trebali ste objavljivati događaje sa ovog festivala iz "časa u čas".