Рекордне посете Музеју историје Југославије

У Београду нема музеја који испуњава све услове за рад. Музеју историје Југославије, чини се, недостаје најмање, иако је у великој беспарици. Музеј ипак успева да привуче велики број посетилаца. Ове године било их је више од 100 хиљада.

Музејски меморијални и споменички комплекс, под заједничким именом Музеј историје Југославије, простире се на више од два хектара. У оквиру комплекса су "Музеј 25. мај", "Кућа цвећа" и "Стари музеј".

"Сви објекти су изграђени шездесетих година прошлог века и од изградње у њих није улагано. Објекти се налазе у страшно лошем стању, хаварисане су инсталације, термо-енергетске инсталације у 'Музеју 25. мај' готово и да не постоје", каже директорка Музеја историје Југославије Неда Кнежевић.

За неопходне радове на инсталацијама треба издвојити 96 милиона динара. Свесни да од државе не могу добити сав новац, покренули су процес за стављање целог комплекса под заштиту државе, да би у том статусу могли да конкуришу код европских фондова.

Титова библиотека недавно је проглашена за културно добро. Полако се припрема и стална поставка која ће бити отворена 2018. године, на стогодишњицу стварања Југославије.

"Оно што ће карактерисати поставку је пре свега критичко мишљење, можда другачије од оног што је устаљено, али свакако засновано на чињеницама и на веродостојним подацима", рекао је кустос Иван Манојловић.

"Стари музеј" првобитно је био депо за чување поклона. Сада ће ту бити стална поставка. Оно што интригира јесте и питање да ли ће бити изложени и драгоцени предмети из заоставштине Тита и Јованке, који се чувају у трезору виле "Мир".

"Публика треба да види све што имамо јер је то државно власништво и ми ћемо се потрудити да све изложимо што се налази у вили 'Мир', или виле 'Ротонди' како се још зове, или трезору", каже директора Неда Кнежевић.

Оно што у комплексу никад није занемарено јесте одржавање парка, а о њему брине један човек - вртлар, који је радио и у Титово време.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. авг 2014, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

Ulaznica

Ne razumem zašto je cena ulaznice 200 dinara, može biti i 500. Do skoro su imali ono 'soc' radno vreme od 8 do 4 popodne. Znam da je tamo još uvek Tito, ali vreme ide dalje i to ne njegovim putem.Nek se prilagode tržištu kad postoji potražnja za muzejima u Beogradu, oni su jedan od najposećenijih kako sami kažu, a ne da sad kukaju da i njima treba budžetska pomoć. Pomoć je potrebna Muzeju savremene i Narodnom pre svega. Naplaćujte jugo nostalgiju gospodo!!!