Читај ми!

"Наши синови" у Народном позоришту

Представу "Наши синови" Војислава Јовановића Марамбоа поставила је на сцену Народног позоришта редитељка Татјана Мандић Ригонат. Комад је о породичним односима у Београду почетком двадесетог века.

Нова представа "Наши синови" Војислава Јовановића Марамбоа на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта. Комад о породичним односима и животу у Београду почетком двадесетог века адапатирала је и режирала Татјана Мандић Ригонат.

Поставка "Наших синова" је гест пажње према драмској баштини. Јовановићев осредњи комад о Чубури, Савамали, буквалним и менталним београдским поделама дат је без стилског јединства и осавремењавања.

Можда зато што је онда и сад слично - београдске локалности и породичне поделе остају, а брак је често аранжман из новчаних побуда, данас и из пословних разлога.

"Патологија патријархалне породице, беда, ти социјални миљеи па то је нешто што се препознаје од тренутка кад се упали први рефлектор на сцени", каже редитељка Тања Мандић.

У великој подели су Миодраг Кривокапић, Наташа Нинковић, Олга Одановић. Ненад Стојменовић игра Данила чији самодеструктивни бунт целу фамилију вуче низбрдо. Није лако бити син.

"Бити син значи одредити меру колико неко може бити привржен породици а колико неко може бити чист и искрен према себи", каже Ненад Стојменовић, глумац.

Адапатација Тање Мандић уводи наратора, лик самог писца. Као естетички каприц у реалистичком миљеу, он је шеф параде, који, можда, деструира озбиљност приче.

Глумац Милутин Милошевић каже да постоје неке фазе у којима је наратор директни сведок, учесник догађаја из 1907. године, а праћено коментаром из овог доба, из 2014. године.

"Наши синови" враћају у оптицај тему породице. Кад није срећна она укопава; у њеном унутрашњем врењу, увек је неки члан вишак.

број коментара 0 Пошаљи коментар