"Колибри" слави 50. рођендан

Дечији хор "Колибри" ове године прославља 50 година рада. Тренутно има 50 чланова. Хор је снимио и свој четврти диск, након 20 година у издању ПГП-РТС-а, који ће бити представљен у понедељак 23. децембра у "Миксер хаусу".

Култни дечији хор "Колибри" уз чије су песме попут "Моја машта", "Падајте, падајте с неба беле звезде" и "Моја мама дивно прича" одрастале генерације, ове године прославља 50 година рада.

Хор, који је добио назив по најмањој птици на свету, тананој живописних боја, незадрживој у покрету, која асоцира на дете, поред тога што прославља пет деценија постојања снимио је и свој четврти диск након 20 година у издању ПГП-РТС-а, који ће бити представљен у понедељак 23. децембра у "Миксер хаусу".

Како је Танјугу рекла диригент хора Љиљана Ранђеловић нови це-де хора "Колибри" зове се "Колибри планета", а на њему се налази 18 нових песама.

"Много познатих кантаутора са домаће поп и рок сцене писало је музику и текстове за наш нови це-де. Ту су Бајага, Неша Галија, група 'Неверне бебе', Никола Чутурило, Бора Чорба, Срђан Марковић, Дејан Цукић, група 'Кристали', Марчело, Рамбо Амадеус", рекла је Ранђеловић која овим хором диригује две године, додајући да је сваки од тих аутора оставио неки свој лични печат на песме за хор.

Ранђеловићева је истакла да је, по њеном мишљењу, веома важно што ће се након дугог низа година "Колибри", који је 1963. године основала Милица Манојловић, која је била дугогодишњи диригент овог најмлађег ансамбла у оквиру Музичке продукције РТС-а, представити поново новој генерацији деце.

"Нова генерација завређују исту пажњу као и оне од пре 50 године. Друго је време, али и тада и сада деца воле или су волела да певају, воле музику, и све дају од срца", истакла је она, додајући кроз осмех да се "униформа" "Колибрића" није променила све до данас и да и даље на наступима носе препознатљиву жуто-тегет одевну комбинацију.

У хору тренутно, према речима Ранђеловићеве има 50 чланова.

"Имамо и новајлије, јер је прошле године била аудиција за нове чланове, а следеће године ће такође бити аудиција. Ове године смо је прескочили зато што смо снимали диск, иначе се аудиције праве једном годишње", рекла је она.

Деца до 12 година

Вођа хора је додала да се у хор примају деца до 12 година, јер касније имају нека друга интересовања, а да најмлађи чланови имају од четири до прт година.

Ранђеловићева, која како каже мора да буде строга са децом да би изашла са њима на крај, истакла је да је за њу веома важно што је диригент оваквог једног хора, јер је 16 година била члан хора РТС-а.

"Од 1995. године сам овде, а сада сам добила шансу да своје знање и љубав пренесем на малишане. Велико ми је задовољство што сам диригент 'Колибрија' и тај неки ентузијазам у мени је велики и мислим да моји другари заслужују то да се врати тај стари дух Колибрића какви су некада били", нагласила је она.

На питање шта се по њеном мишљењу променило у хору током 50 година постојања, она кроз смех одговара да ни она нема 50 година, али да су по њеном мишљењу то технологија и продукција које су отишле напред.

"Све је много напредовало, али мислим да су деца остала иста, са чистом љубави према музици и то је оно што мислим да се никада неће променити", закључила је Ранђеловић уз осмех вративши се раздраганим малишанима који су са нестрпљењем чекали да наставе пробу и да весело играју и певају.

Хор "Колибри" је током 50 година постојања одржао више од стотину концерата у земљи и иностранству, учествовао у аудио драмама, у телевизијским емисијама и серијама, као и на филму. За собом има седам аудио касета, 19 синглова и 42 лонг-плеј грамафонске плоче.

Неке од најпознатијих песама "Колибра" су - "Заклео са бумбар", 'Поздравите мога тату", "Вуче, вуче бубо лења", "Другарство", "Лако је пруту", "Слон лепотан". Са хором су певали и снимали плоче Драган Лаковић, Миња Субота, Седморица младих...

број коментара 0 Пошаљи коментар