Читај ми!

"Дама с камелијама", 120 година касније

На сцени Народног позоришта, после 120 година од првог извођења, поново "Дама с камелијама". Представа је играна у част Мири Ступици.

На Великој сцени Народног позоришта поново се игра "Дама с камелијама" Александра Диме - сина. Редитељ Југ Радивојевић улогу Маргарите Готје поверио је Марији Вицковић, а лик Армана Дивала тумачи Милош Биковић.

"Дама с камелијама" играна је у част Мири Ступици, а глумци нове генерације заслужују да играју и у своју част. Овде они освајају реализам без произвољности.

Иако је јавна дама Маргарита Готје могла бити приказана као савременица за услугу и пратњу, у овој режији полусвет је искључиво париски.

"У прилици смо да у животу, као и у овој теми којом се бавимо, бирамо између љубави и мржње, између истине и лажи, између правде и неправде", каже Југ Радивојевић.

У једној од најтежих глумачких радова - мелодрами - Марија Вицковић као Маргарита и Милош Биковић у улози Дивала, расту од, најпре само лепих, до прихватљивих љубавника.

"Сентимент мора да изађе из саме игре, онда просто та игра буде, не хладна, него оштра", каже Марија Вицковић.

"Глумац мора да се труди да буде јако конкретан у изражају. Не знам колико сам у томе успео, али публика је ту да процени", прича Биковић.

Освежење је Нанин, Калине Ковачевић. Једини аплауз на отвореној сцени - комичној Приданс Стеле Ћетковић.

Упркос софистицираној интерпретацији Марије Вицковић, певани епилог је контрадрамски. Ко је дошао по сузе, мораће да гледа "Даму" још који пут.

број коментара 0 Пошаљи коментар