Читај ми!

Обновљена поставка Музеја СПЦ

Силом нисмо присвајали туђе, a своје смо се трудили да сачувамо, рекао председник Србије Томислав Николић приликом отварања сталне поставке обновљеног Музеја СПЦ. Неуморно радимо на обнављању других музеја у Србији, поручио Николић.

Нова стална поставка Музеја Српске православне цркве отворена је у Патријаршијском двору у присуству патријарха Иринеја, председника Србије Томислава Николића и министра културе и информисања Братислава Петковића.

Партијарх Иринеј указао је да се одавно осећала потреба да се музеј прошири, јер је у досадашњем изложбеном простору био изложен само мали део духовног богатства којим располаже црква.

У депоима СПЦ налазе се бројни експонати духовног блага српског народа од којих су неки из 13. века, казао је патријарх и додао да је због тога потребно наћи трајно решење да се све то изложи.

Патријарх је захвалио Влади Србије и Министарству културе јер су издвојили средства да би се сви ти експонати учинили доступним онима који желе да их виде.

Председник Николић је рекао да је вишегодишња обнова Музеја СПЦ завршена, али да то није крај и да се "неумотно ради и на обнављању других музеја" у Србији.

"С великим нестрпљењем очекујемо да се обновљеним придруже и изузетно значајни - Народни музеј и Музеј модерне уметности" у Београду, рекао је Николић.

Николић је додао да је поставка Музеја СПЦ-а једнако посвећена вековном развоју СПЦ, колико и духовном узрастању српског народа на овим просторима и оценио да ће у тој "јединственој ризници" одговоре на многа историјска и цивилизацијска питања тражити и проналазити и савременици и потомци.

"Иако припадамо групи старих европских народа, ми Срби нисмо освајањима прикупљали стваралаштво других народа. Ми се не придржавамо само декларативно хришћанских вредности које прокламују да је отето проклето. Силом нисмо хтели да присвајамо туђе, али смо се трудили да своје сачувамо и очувамо. Чувањем онога што је наше, упознајемо сопствену прошлост, суочавамо се са историјом, како би разумели и спознали садашњост", рекао је Николић.

Председник Србије је додао српски народ има богату духовну традицији која је одолела бројним искушењима и вишевековним страдањима, али да ратови, избеглиштво и притисци нису умањили његову љубав према правди, слободи, домовини, пријатељима и вери.

"Да није било свести о значају чувања историјских драгоцености, добар део наше вишевековне прошлости остао би расејан по Европи, или би био заувек изгубљен", истакао је Николић.

Министар кулутре Братислав Петковић рекао је да ће грађани Србије имати прилику да виде вредне реликвије и небројена блага које су бројни монаси често кроз векове чували и бранили својим животима.

"Захваљујући њима, сада пред светом можемо да се поносимо", рекао је Петковић.

У сталној поставци Музеја СПЦ-а у пет просторија смештено је око 230 експоната - икона, литургијских предмета, портрета и графика, од којих су многи још из 13. и 14. века.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 31. мај 2013, 20:58) - Бура [нерегистровани]

buramilan@gmail.com

Захвалност држави и цркви за обнављање Музеја и уједно сећање на дугогодишњег директора Музеја др Слободана Милеуснића чија се давнашња жеља овом реконструкцијом остварила.

(петак, 31. мај 2013, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

gavrilo


u pravom trenutku

sve cestitke i srecno