Читај ми!

Вердијева Аида и изложба у Виминацијуму

У археолошком парку "Виминацијум" у току реконструкција римског амфитеатра, у којем ће, 18. маја, Народно позориште из Београда, извести оперу Аида. Истог дана биће отворена и изложба "Константин велики и милански едикт", на којој ће бити изложено 180 предмета из Константиновог доба, од којих неки имају непроцењиву вредност.

После скоро 2.000 година, амфитеатар у Виминацијуму убрзано израња из стишке равнице. Ту ће се 18. маја заорити арије Вердијеве Аиде у извођењу Народног позоришта из Београда.

Истог дана на археолошком локалитету у Виминацијуму код Костолца, као део државног програма прославе 17 векова Миланског едикта и слободе хришћанске вероисповести, биће отворена и репрезентативна изложба "Константин Велики и Милански едикт".

На изложби ће бити представљено око 180 предмета из доба цара Константина Великог и периода пре и после његове владавине, односно од првог до четвртог века наше ере, који се чувају у више музеја у Србији.

То ће бити прва од три изложбе посвећене Миланском едикту и Константину Великом, које ће организовати Народни музеј.  Посетиоци ће моћи да виде бисту Константина Великог нађену у Нишу почетком 20. века, за коју се претпоставља да је део коњаничке статуе тог владара, као и предмете из Сирмијума, једног од најзначајнијих римских градова Константиновог доба на простору данашње Србије.

На изложби ће бити представљени и богати налази из касноантичке царске резиденције у Шаркамену код Неготина, накит и златне плочице на којима је представљен новац са отисцима различитих владарских ликова тог времена.

Биће изложена и "Београдска камеја" нађена у селу Кусадак код Младеновца, израђена у сардониксу у четвртом веку на којој је Константин представљен на коњу како гази заробљеног непријатеља, погледа упртог у висине, попут Александра Великог.

Изложба "Константин и Милански едикт" биће приказана у Виминацијуму 18. маја, на Међународни дан музеја, затим ће бити пренета у Народни музеј у Београду до почетка септембра, а у Нишу је отварање те поставке предвиђено за 19. септембар.

Како је речено, до 18. маја биће реконструисан амфитеатар. У верној реплици амфитеатара из Римског царства планирано је да буду организоване различите културне манифестације и програми.

Археолошки локалитет Виминацијум један је од најзначајнијих римских логора на Дунаву, седиште епископа у четвртом веку и главни град римске провинције Горња Мезија.

Римски император Константин Велики рођен је у Наису, данашњем Нишу, а 313. године заједно са владарем источног дела Римског царства Лицинијем, прогласио је Милански едикт, законски акт којим је дозвољено слободно исповедање хришћанске вере.

Као део државног програма поводом 1.700 година од доношења Миланског едикта 18. маја у Виминацијуму, после отварања изложбе посвећене цару Константину биће изведена опера "Аида" Ђузепеа Вердија, а у извођењу учествују ансамбл Народног позоришта у Београду и солисти из иностранства.

Пројекат "Милански едикт 313-2013, Србија" организовали су Влада Србије и Организациони одбор прославе на чијем су челу председник Србије Томислав Николић и патријарх Српски Иринеј.

број коментара 0 Пошаљи коментар