Српски вундеркинд у фраку на Коларцу

Виолиниста Станко Мадић наступио са Симфонијским оркестром РТС-а у пуној дворани Коларчеве задужбине, под диригентском палицом Премила Петровића. За разлику од ноншалантне појаве свог колеге и скоро вршњака Немање Радуловића, Мадић негује конвенционални стил на сцени.

После наступа сјајног виолинисте Немање Радуловића, београдска публика имала је прилику да у Коларчевој задужбини чује још једног младог вансеријског виолинисту. Реч је о Станку Мадићу који је, као солиста, наступио са Симфонијским оркестром РТС-а, под управом Премила Петровића.

Пре две деценије важио је за још једног нашег вундеркинда, кога је открио познати педагог Дејан Михаиловић. Данас, у 28 години Станко Мадић је виолиниста чија се каријера успешно развија.

Делује као солиста, камерни музичар и као концертмајстор угледног државног симфонијског оркестра у Нирнбергу. И задовољан је.

"Што би се рекло код нас, господски је посао, у смислу да кад имам неки соло наступ или соло концерт, добијам слободно. И, штавише, охрабрују ме да гањам и соло каријеру, не само као оркестарски музичар", каже Мадић.

За разлику од ноншалантне појаве свог колеге и скоро вршњака Немање Радуловића, негује конвенционални стил на сцени.

"Носим фрак за концерт. Можда је то немачка школа, а не француска, не знам, али, у сваком случају, ја се некако комотније осећам у традиционалној улози, него у некој аванградној, да тако кажем", објашњава Мадић.

И била је током извођења Бетовеног концерта за виолину и оркестар уочљива та немачка школа која подразумева прецизност и тачност, али удружена са словенским шармом и ширином, дивно свираним фразама, богатством израза.

Сусрет са Станком Мадићем и симфонијским оркестром РТС-а био је посебан и за диригента Премила Петровића. "Толико много енергије и толико много музике. Мени је била дивна недеља са њима", рекао је Петровић.

С обзиром на то да је том приликом изведена и Шубертова Девета симфонија која је изузетно ретко на програму, био је то и диван доживљај за публику која је испунила дворану Коларчеве задужбине до последњег места.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2013, 18:47) - Ksenija [нерегистровани]

uvek sjajan

Slušala sam Betovenov violinski koncert u Stankovoj interpretaciji prvi put kada je imao samo trinaest godina. I tada je bio neverovatan.

(понедељак, 11. феб 2013, 09:27) - anonymous [нерегистровани]

:)

Divan je. Bravo!

(понедељак, 11. феб 2013, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

sve

Sve je bilo diiiiiiiiivno. uhuhuhuhuh