Продужен распуст, сутра о епидемији

Јесењи распуст продужен до 16. новембра. Забрањене посете у Клиничком центру. Седам жртва новог грипа. Потврђено 254 случаја обољења. У уторак одлука о епидемији.

Јесењи распуст за све ученике основних и средњих школа на целој територији Србије трајаће до понедељка. У уторак ће бити познато да ли ће на територији целе земље бити проглашена епидемија, јер се чекају подаци о броју оболелих на подручју Београда.

После консултација са здравственим установама и министром просвете, и војвођански ђаци који су распуст користили раније и до данас ишли у школу, од сутра ће се такође одмарати све до краја недеље.

Такође, препорука министра просвете Жарка Обрадовића је да се у овом периоду не изводе екскурзије и рекреативна настава.

Обрадовић је навео да је суштина продужетка распуста заустављање ширења новог грипа и позвао је родитеље да обавесте школе о томе шта је разлог недоласка деце на наставу.

"Ми ћемо лако решити питање ових дана изменом термина везаних за трајање школске године и распуста, али је важно да спречимо присуство и ширење грипа међу школском популацијом", рекао је Обрадовић.

У Србији је регистрован седми смртни исход од ове врсте грипа, потврђено је у Торлаку.

Ради се о мушкој особи из Пожеге који је због тешке клиничке слике хоспитализован на Одељењу интензивне неге Опште болнице у Ужицу где је и преминуо 8.11.2009. године.   

Иначе сва школска деца која су оболела од новог вируса грипа имала су блажи облик и добро се осећају. Према последњим информацијама од тог вируса је оболело 50 ученика од којих је 11 студената. Оболело је и пет наставника.

Закључно са 8.11.2009. године у 23 часова, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, потврђено је 254 случаја оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Од 254 оболеле особе, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањем.

Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка, Ћуприје, Зрењанина,  Вршца, Прокупља, Трстеника, Параћина, Пожеге, Ужица, Пирота, Смедерева, Шида, Лесковца, Крушевца, Косовске Митровице, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште. 

У периоду 26.10. до  09.11.2009. потврђено је 109 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Оболели су  са подручја града Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште.

Највећи број оболелих у овом периоду су деца школског узраста (основне и средње школе).

Погоршано стање једномесечне бебе

На Клиници за инфективне и тропске болести у Београду смештено је 40 оболелих од новог грипа од којих је једна особа прикључена на апарате за дисање, изјавио је портпарол Клиничког центра Србије (КЦС) Драго Јовановић.  Јовановић је рекао да су остали оболели у стабилном стању.

У Институту за мајку и дете две бебе су на механичкој вентилацији плућа, с тим што је за старију, осмомесечну, стигао негативан налаз на вирус Х1Н1, казао је управник Педијатријске клинике Владислав Вукомановић.

"Код једномесечне бебе јуче је наступило погоршање и данас ћемо започети нову терапију, хемодијафилтрацију", казао је Вукомановић.  Према његовим речима, осим те бебе још двоје деце оболеле од новог група смештено је у Инстутуту.

"Они су у стабилном стању, а једанаестогодишња девојчица биће сутра пуштена на кућно лечење", казао је доктор Вукомановић.

На основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу, посебно код деце, са појавом више повезаних случајева у основним и средњим школама и на основу потврде пандемијског соја вируса грипа, пријављено је дванаесет епидемија пандемијског грипа: епидемије међу становништвом Јужнобачког округа, у Краљеву, Пожеги, Ужицу и Пaраћину и епидемије у школском колективу у Чачку, Нишу, Ивањици, Приликама, Крагујевцу и Лесковцу.

Радна група за сузбијање пандемије, на основу података о томе колико је оболелих, у уторак ће, како сазнајемо, Институту Батут предложити да ли је потребно прогласити епидемију. Коначну одлуку доноси ресорни министар.

Предузете су све мере за спречавања и сузбијања грипа предвиђене Планом активности у току пандемије грипа у здравственим установама, основним и средњим школама  и предшколским установама у подручјима захваћеним епидемијом, каже се у саопштењу Института Торлак.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. нов 2009, 17:00) - Dexa [нерегистровани]

raspust

да ли ће распуст бити продужен у понедељак? грип се све више шири по Србији?

(среда, 11. нов 2009, 15:22) - parni valjak [нерегистровани]

ahhahah

aa streberu iz matematicke da mi je znati koji si...

(среда, 11. нов 2009, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

grip

Da li treba izlaziti iz kuce ako smo zdravi ili ostati unutra?????

(уторак, 10. нов 2009, 02:19) - Aleksandar [нерегистровани]

Re: Pitanje

Kada se jednom preleži neki virus stvara se trajni imunitet na taj virus. Međutim, virusi vrlo brzo mutiraju tako da realno postoji mogućnost da čovek oboli od varijacije tog virusa. Ali, pošto je taj virus sličan već preležanom bolest bi bila blaga (npr. sliniš par dana). Prema tome, ko sada ovo preleži, nema šta da brine.

Ako se neko vakciniše (ili preleži) on više ne može da bude nosilac virusa, pa prema tome ne može da zarazi druge ljude. Zato 3 miliona vakcina može da bude skoro dovoljno jer će se mogućnost prenošenja virusa mnogo smanjiti.

Što se tiče toga da li treba zdav čovek da se vakciniše, na to pitanje moraš sam da odgovoriš. U svetu je bilo slučajeva da potpuno zdrav čovek umre od ovog virusa. Koliko znam, kod nas to još nije bio slučaj. Ja sam zdrav, ali ću da se vakcinišem jer sama bolest je ogroman šok za ogranizam (hiljade puta veći od vakcine). Ne treba mi da ležim nedelju dana u krevetu, da rizikujem teška oboljenja i smrt. Zašto bih to radio? Zbog 799 din? Nema šanse.

(уторак, 10. нов 2009, 02:04) - Tanja [нерегистровани]

javna okupljanj

Sta ce biti sa zakazanim koncertima i sl? Imam kupljene ulaznice za neke predstojece koncerte u Areni. Da li ce se termini pomeriti? Tanja

(понедељак, 09. нов 2009, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

grip

Dajte ljudi ne paničite bez veze.Pre nešto više od dve nedelje moje mlađe dete i ja smo imali ovaj novi grip.To nije ništa strašno imali smo-visoku temperaturu,kašalj,bolove u mišićima,malaksalost to je sve trajalo nekih sedam dana.Pili smo puno tečnosti-tačnije čaja,lekove i sve je dobro prošlo.Još nam nije doktorka rekla da je svinjski grip,da se nebi uplašili i još više uspaničili.

(понедељак, 09. нов 2009, 22:46) - Milica~Kragujevac [нерегистровани]

Ucenica koja se ne slaze sa odlukom ministra

Lepo je to sto cemo mi uzivati jos nedelju dana,ali treba malo razmisljati i o posledicama tog produzetka...mi cemo imati manje od mesec dana da dobijemo ocene iz 14 predmeta,a pritom ima nas 41 u odeljenju,pa ce nas od kada krenemo sledeceg ponedeljka bombardovati sa testovima,i onda smo zaista pukli...a o tome niko ne razmislja...

(понедељак, 09. нов 2009, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

a h1n1

ja sam iz cg i kod nas trenutno nije nista ozbiljno.samo jedite voce povrce perite redovno ruke,jer kao sto kazu zdravlje na usta ulazi:)

(понедељак, 09. нов 2009, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

студенти су најпроблематичнији

Ја сам под високом температуром ишао на предавања... Можда сам и имао х1н1, али да сам пропустио вежбе које сам имао тог дана, по Болоњи бих морао да обновим годину јер лабораторија је ненадокнадива, на испит без одрађених вежби не могу да изађем, а предмет носи толико поена да не могу да упишем наредну годину без њега... Знам, бар још, 8 колега који су били у истој ситуацији... Е сад, ГСП, па сам факултет... Ко зна кога смо све заразили... :(

(понедељак, 09. нов 2009, 16:56) - Yeeeeeeeee [нерегистровани]

Raspust

Ministre swaka ti cast!!!!Bog te blagoslovio!!!