Камп Власина, лепота флоре и фауне уз стихове о природи

Власинску висораван одликују природне лепоте и реткости - различитост флоре, фауне и екосистема. Због тога је погодна за научна и теренска истраживања, па је често посећују биолози, еколози и студенти.

"У очима медно биље, на раменима птице, око руку обавијен поток и фруле, зелени медни прах што пријатно опседа лице, и шећер невидљиви из јабука што не могу да труле. Али прво и прво, треба засадити дрво", казује стихове Наталија Стојановић, студенткиња Природно-математичког факултета у Нишу.

 

Уз стихове посвећене природи, почиње дан у природи. Студенти и студенткиње Природно-математичког факултета у Нишу истражују терен Власинске висоравни, акценат је на хидробиологији, ботаници и зоологији.

"У оквиру хидробиолошког дела смо се бавили проучавањем врста, живог света у води, највише воденог екосистема, односно, проучавали смо изворе, потоке и језера", наводи Анастасија Живковић, студенткиња Природно-математичког факултета у Нишу.

"Ових дана радили смо квалитет воде, уз помоћ неколико стручних метода и дошли смо до закључка да је заправо одличан квалитет воде на Власини", додаје Ивона Стојановић, студенткиња Природно-математичког факултета у Нишу.

Власина је заштићено подручје, станиште многих ретких биљних и животињских врста, драгоцена за практичну наставу будућих еколога и биолога.

"Наш циљ јесте да упознамо људе са оним живим светом који живи у водама, јер без тог живог света, ти водени екосистеми никако не би били онакви какви су сада", истиче Ана Савић, професорка Природно-математичког факултета у Нишу.

"Тресетиште овог типа, подручје овог типа, је врло некарактеристично за део Европе у коме се налазимо, и управо стога је и нешто што би требало да буде очувано", каже Јелка Црнобрња Исаиловић, професорка Природно-математичког факултета у Нишу.

Редовни су посетиоци Власине и чланови Научно-истраживачког друштва "Јосиф Панчић" из Новог Сада. После њихових кампова настало је више од 20 научних радова.

"На кампу имамо људе који се баве истраживањем осоликих мува, тврдокрилаца, пужева, гљива, птица. И већ сада са поносом можемо рећи да имамо неке нове ствари које ће бити публиковане у неком од научних радова", наводи Михајло Вујић, студент Биолошког факултета у Београду.

"Овде је било доста и студената који су данас и доктори наука, који ће бити доктори наука, али такође имамо добру сарадњу са Природно-математичким факултетом из Ниша јер радимо мониторинге водоземаца, гмизаваца, биљака", објашњава Новица Станковић, шеф Чуварске службе ПИО Власина.

Од 2012. године крај Власинског језера одржавају се пролећни, летњи и јесењи кампови. А у јуну, када се обележава Дан заштите животне средине, млади су фокусиранији да природу очувају.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво