Како ојачати социјално угрожене породице

Трстеник је уз Врњачку Бању и Чачак, једна од три општине које су се прикључиле програму подршке јачању породицама које су у ризику од издвајања деце. Циљ пројекта који води Фондација СОС Дечија Села из Краљева је да се у наредних годину и по дана, у породицама створе услови , независно од социјалних давања, за здраво одрастање деце. Посебно ће се радити са родитељима на припреми, за њихов повратак из хранитељских породица.

Програмом су обухваћени родитељи и деца у сукобу са законом, поремећајима у понашању, жртве породичног насиља, трговине људима, вршњачког насиља које је све заступљеније, особе са инвалидитетом. Са њима ће као саветници радити психолози, педагози, социјални радници, едукатори.

"Ми ћемо превенирати да се измештају деца из биолошких породица, као што је сада чињеница да ми сада имамо двадесетпеторо деце у хранитељским породицама. Дакле радимо и на деинституализацији, дакле или поврећају деце из тих хранитељских породица у биолошке породице", објашњава Драгојло Минић, директор Центра за социјални рад Трстеник.

Најугроженијима се обезбеђује и материјална подршка за ургентне потребе. Партнер је локална самоуправа која је уз помоћ Министарства за омладину и спорт адаптирала просторије за радионице и пружање потребних услуга.

"Брига о људима је фокус зато се у великој мери ослањамо на активности Центра за Социјални рад, комуницирамо и настојимо да подржимо једни друге. Ми смо током прошле године потписали један споразум о сарадњи који се односи на заштиту жртава трговине људима, јер желимо да иако смо мала средина, предупредимо неке нежељене ситуације", каже Милена Турк, председница општине Трстеник.

Први центар за подршку породици основан је у Нишу, програм се већ годинама реализује у Земуну, Обреновцу, а од прошле године и у Краљеву.

"Имамо у нашем програму доста самохраних родитеља који једноставно кад их са свих страна неке недаће снађу, врло често се дешава да они кажу ја више не могу, нека узме неко моју децу, једноставно биће им негде боље, биће сигурнији. И ми баш радимо да оснажимо те родитеље", наводи Никола Спасојевић, сарадник за рад са породицом у Краљеву.

"Током ове године ми ћемо имати укључено око 230 породица, односно то је око 650 деце. Цео тај труд је што је наша мисија и визија, да ниједно дете не треба да одраста само и ми чврсто верујемо, да је сваком детету најбоље место за одрастање у његовој ужој породици", сматра Биљана Зорић Димић, директорка Дечијег села Краљево.

Подршка подразумева и упућивање на институције и организације попут болница, школа, Црвеног Крста , Полицијске Управе, да би се остварила права на здравствену, социјалну и заштиту сваке друге врсте.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво