Повређене птице и животиње добиле место за опоравак у градском парку Вршца

Поред Палића, где је до сада било једино прихватилиште дивљих животиња у Војводини , сада је прихватни Центар за повређене И болесне јединке оформљен и у Вршцу. Део гардског парка сада је намењен повређеним животињама и птицама, које се после рехабилитације враћају у природно станиште.

У две волијере у делу градског парка смештен је прихватно-рехабилитациони ценар за дивље животиње. Овде се онима са лакшим повредама пружа брза и адекватна помоћ и након рехабилитације враћају се у природу. У волијерама у градском парку у Вршцу затекли смо десетак птица, које су и њачешћи пацијенти.

"Рецимо од неких интересантних врста које смо до сада овде имали био је у питању један млади орао белорепан који је успешно рехабилитован и враћен у природу, он је ту пронађен када је излетео из гнезда, а није био још увек потпуно зрео па му је било потребно неколико дана да се мало дохрани... Било је ту разних сова, било је рода, мишара, био је један јастреб тако да било је доста интересантних птица које само успели да вратримо у природу", каже Миливоје Вучановић чувар природе на вршачким планинама и орнитолог.

У тренутку када само снимали ову причу, четири сове биле су спремне да се врате у своје пориродно станиште: Три шумске сове и једна кукувија. Неке су пронађене са сломљеним крилом, неке угруване.

"Четврта шумска сова је пре 4 дана нађена на путу у сред мрака, била је практично онесвешћена донели смо је испартили њено стање и она је сад поптуно спремна за пуштање, није имала никакав прелом никакву озбиљну повреду, тако да је она ту најмање али ће ето бити пуштена заједно са осталим птицама", додаје МиливојеВучановић.

Птице су маркиране и обележене. Запутили смо се у дубљу шуму на вршачом брду, где ћемо пусти три шумске сове. Њима је, објашњава Миливоје такав терен природно станиште, јер живе и одгајају младунце у дупљама дрвећа.

Због кукувије смо морали на другу страну, 20-ак километара од града до оближњих пољопривредних фарми јер се ова врста углавном гнезди по људским објектима: шталама, црквама и старим зградама.

Иначе, годишње се у Вршцу и околним општинама пронађе око 200 јединки различитих врста птица, са повредама које су углавном узроковане сударом са возилом, тровањем или падом младунаца из гнезда. Оне сада имају адекватан простор, негу и храну, како би се успешно опоравиле.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво